1-FELSEFE DİYARINDAN HİKMET YURDUNA “BİLGELİK HİKAYELERİ”

Cevdet Kılıç’ın hazırlayarak İnsan Kitap’tan yayınladığı bu enfes kitap yıllardır en değerli kaynak kitabım. Çorum Haber ve Osmancık Haber’de “Bilgelik Hikayeleri” başlığıyla yazdığım makalelerin kaynağı bu güzel kitaptır.

Bu kitapta felsefe diyarından hikmet yurduna seyahat ederken sadece filozof ve bilgeler arasında seyahat etmeyeceksiniz. Onların sözlerinden, öğütlerinden ve hayatlarından kesitler okurken, aslında kendi duygularınızın, tecrübelerinizin ve inançlarınızın arasında bulacaksınız kendinizi. Hikmet yolunda sevgiyle bilgeliği keşfedeceksiniz, başarının ve mutluluğun sırlarına vakıf olacaksınız.

2-ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ (Dünya Şiiri Antolojisi)

Yaklaşık on sene önce İstanbul’daki hayat alanım Özgürlük parkında gecenin on birinde yeni aldığım “Ölü Ozanlar Derneği” adlı kitabı okuyorum. Kitapta iki bin yıl önce yazılmış şiirlerden çok etkilendim. Gecenin on birinde sabit telefondan kitabı hazırlayan Cansever Eyüpoğlu’nu arayarak kutladım. Cansever beyle biraz sohbet edince, “Üstadım, sen Antalya lisesinden edebiyat öğretmeni Cahit Kerse değil misin?” diye sorunca kekeleyerek, “sen kimsin ?” diye sordu. Ben de “Antalya lisesinden tarih öğretmeni Mehmet Özata’yım” deyince, “Özata seni kutlarım, muhteşem bir ses hafızan var, evet ben Cahit Kerse’yim” dedi. Kitabına bayıldım Cahit bey” dedim. Teşekkür etti.

Geçen sene Antalya’da Cahit Kerse’yi kitapevinde ziyaret ettim.

S’İMGE ŞİİR” adıyla 2008’de yayınlanan bu muhteşem “Dünya Şiiri Antolojisi’ni Çorum’da bulabilirseniz mutlaka alın, yoksa sipariş vererek getirtin.

3-TÜRK EDEBİYATINDA HİCİV VE MİZAH (ÖMER ÖZCAN-İNKILAP )

Malatya Yeşilyurt’lu asker kökenli edebiyat öğretmeni Ömer Özcan’ın hazırladığı bu muhteşem hiciv ve mizah hazinesini mutlaka bulmanızı ve okumanızı tavsiye ederim. Yıllarca Çorum Haber’de yazdığım hiciv ve mizah yazılarının kaynağı bu enfes kitaptır.

Mizah bir düşünme sanatıdır. Mizah aklın sanatıdır. Mizahta gülme vardır, nükte vardır, iğneleme vardır, komiklik vardır, şaka vardır, alay vardır, eleştiri vardır, hoşgörü vardır, bilgelik vardır. Mizah başlı başına bir deryadır. Meşhur halk ozanı Kaygusuz Abdal,

“Garip kulun yaratmışsın, / Derde mihnete katmışsın,

Anı âleme atmışsın, / Sen çıkmışsın uca Tanrı…” diyerek Tanrı’ya sitem eder.

4-KOLAY KISA KEYİFLİ FELSEFE (ÖMER SEVİNÇGÜL-CARPE DİEM)

Aklı evvel Ömer Sevinçgül, kitaba başlarken, “Oku beni, insan evrenin aklıdır, özüdür,

bilincidir. Sınırsızca isteyen, özgürce seçebilendir insan. İnsan şu uçsuz bucaksız evren ağacının en ergin meyvesi olalı beri dur durak bilmiyor, var oluş nedenini bulmak için çırpınıyor. Bu kitapta felsefenin özünü, özetini, temelini anlatıyorum sana. İnsanoğlunun iki bin beş yüz yıllık düşünce serüvenini anlatıyorum öykü tadında. Sade kıvrak bir anlatımım, yalın bir dilim var. Oku beni, adım üstünde keyifli bir kitabım.” diyor.

5-HAYYAM, BÜTÜN DÖRTLÜKLER ( SABAHATTİN EYÜPOĞLU-CEM YAYINEVİ)

Rubainin babası Ömer Hayyam’ın yaklaşık 380 tane gerçek rubaisi vardır. Bunların en az yüz tanesi hafızama kazınmış olup dost sohbetlerinde okuyarak Ömer Hayyam’ı sevgi, saygı ve rahmetle anarım.

Rubai hikmetle söyleme sanatıdır. Tefekkür şiiridir, yoğun duygular, derin düşünceler, aklın çözemediği sırlar, varlık, yokluk ve ölüm temaları rubai formunun dört mısralık çerçevesi içinde ustalıkla işlenmiştir.

Yaradanı en acımasız bir şekilde eleştiren Ömer Hayyam Allah’a şöyle sitem eder.

Beni özene bezene yaratan kim, sen!

Ne yapacağımı da yazmışsın önceden,

Demek ki, günahı da işleten sensin bana,

Öyle ise nedir o cennet ve cehennem…(Ömer Hayyam)

Ben de yıllar önce Çorum Haber’de Ömer Hayyam üstadı şöyle anmıştım.

Ömer Hayyam Rubaiye can vermiş yaşıyor,

Hikmetli sözleriyle çağları aşmış taşıyor,

Bir ömürde bin yıl yaşamış gibi Hayyam,

Hayata hikmet katmış felsefeyle anlatıyor…(Mehmet Özata)

7 Ağustos 2019