Bu toprakların yetiştirdiği büyük bilgelerimizden Hacı Bektaş Veli, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde geçtiğimiz hafta sonundan başlamak üzere, -pandemi nedeniyle sınırlandırılmış- etkinliklerle anıldı.

Bu, Hacı Bektaş Veli’nin 749. ölüm yıldönümüydü.

57. Ulusal ve 31. Uluslararası Anma ve Kültür-Sanat etkinliklerinin, Çorum’dan meslektaşlarımız Meltem-Uğur Çınar çifti tarafından sunulmuş olması, bizleri ayrıca gururlandırdı. ÇORUM HABER olarak bu haberlere daha geniş yer ayırmaya özen gösterdik.

Elbette, Hacı BektaşVeli’nin adı geçtiğinde, Anadolu birliğinin sağlanmasındaki ve bu coğrafyaya barışın, hoşgörünün, insan sevgisinin aşılanmasındaki büyük payı aklımıza geliyor.

*

“Bir olalım, iri olalım, diri olalım” diyor Hacı Bektaş Veli, “İncinsen de incitme” diyor…“İlim, hakikate giden yolları aydınlatan ışıktır. İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyor.

“İnsanoğlu için en kutsal ibadet, çalışmak, doğruluk ve insan sevgisidir.”

Daha nice güzel, yol gösterici öğütler…

*

Anadolu’ya insan sevgisini taşıyanlar ve onların beslendiği kaynaklar söz konusu olduğunda, Türkistan’ın Hoca Ahmet Yesevi’sini hatırlamamak mümkün mü? O’nun öğretisi, Anadolu’da tasavvufun temellerini oluşturuyor.

13. Yüzyılda yaşayan çağdaş Anadolu bilgeleri Hacı Bektaş Veli ve Mevlana, gürül gürül akan ırmaklar gibi, Anadolu topraklarını sevgiyle suluyorlar. Yunus Emre de, aynı yüzyılın ozanı, halkın gözü, kulağı, sesi…16. Yüzyılda yaşayan Pir Sultan Abdal’ı, yine bu toprakların dostluk ırmağı olarak zikretmek gerek.

Ve daha nice, barışın, hoşgörünün, sevginin ozanları…

*

Hacı Bektaş Veli ile yollarının kesiştiği bilinen Mevlana, “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol” derken, ne güzel anlatmış doğruluğu, dürüstlüğü, samimiyeti, sahiciliği…Riyakârlıktan, iki yüzlülükten uzak durmayı…

“Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol…Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol, hoşgörüde deniz gibi ol. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, şefkat ve merhamette güneş gibi ol.”

*

Hele de Mevlana’nın “insanlık” dersi gibi şu sözleri:

“Gel, ne olursan ol yine gel; ister kâfir, ister Mecusi, ister putperest ol yine gel. Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel!”

*

“Eline, beline, diline sahip ol” diyen, kadınları okumayan milletlerin yükselemeyeceğini söyleyen Hacı Bektaş Veli’nin şu sözlerine de kulak verelim:

“Sıkıntılı günler birlik ve beraberlikle aşılabilir. El ele verince güzel günler çabuk gelir.”

“İslâm’ın temeli ahlâk, ahlâkın özü bilgi, bilginin özü akıldır.”

“İki nesne en büyüktür; bilgi ve yumuşaklık. Bilgi ile doğru yol görünür, yumuşaklık ile insanlara katlanılır”

*

Anadolu’ya barış, sevgi, kardeşlik, hoşgörü tohumlarını atan bu büyük insanlara, tarifsiz şükran duygularımızla ve rahmet dileklerimizle…