Giden gelmiyor
Acep nedendir?

Yıllardır gözde meslekler arasında yer alan bakırcılık ta yok olan meslekler arasına girdi. Yıllardır bu meslekten ekmek yiyen ustalarımızın özverili çalışmalarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Birer ikişer mesleğini bırakan ya da aramızdan ayrılanların yerine yeni gelenler yok.
Yılın birkaç ayında genelde köylerden gelen kapları kalaylayan ustalarımız, özellikler kış aylarında sadece dükkanları açıp kapatıyorlar. Görenler maşallah desin.
Ustalarımız, sohbet koyulaşmadıkça suskunluklarını koruyorlar. Birileri kameraları, fotograf makinelerini alıp geliyor. Çekim yaptıktan sonra işyerinden ayrılıyor. Ertesi gün bir başkaları geliyor. Sohbet etmeye kalanların sayısı çok az. Biraz daha fazla zaman ayıranlar için sohbet koyulaşıyor. Oldukça zor koşullar altında çalışan ustaların sohbetine doyum olmuyor. Sadece onlar değil elbette; dökümcüler, inşaat işçileri aklınıza gelecek bütün zor işlerde çalışanlar işlerini aksatmadan saatlerce konuşabilir.
Ustaların anılarını farklı zamanlarda dostlarla paylaşmıştım. Uzun yıllar bakırcılık yapmış bir ustamızın anlattıklarını dilerim beğenirsiniz. Fotograf çekiminden sonra bakırcılar arastasında mola vermiştim. Yetmiş yaşlarında birisi kahvehaneye geldi. Konuşmalarından bakırcı olduğunu anladım. Çaylar tazelendi. Ustamız bir süre sonra sustu. Yeniden konuşturmanın yollarını aradım. Evlatları, torunları derken bir yine susmayı tercih etti. Ne konuşalım, daha doğrusu ustamızı nasıl konuşturalım diye düşünürken aklıma gelen soruyu sordum: “Hemşerim, evlatları torunları boş ver. Teyze nasıl, sağlığı yerinde mi?
Konuşmanın devam etmesini istiyordum. Canın sağ olsun; yeniden evlenirsin. Aldığım karşılık yine bizleri kahkahaya boğdu:
-Ben deli miyim bu yaşta evlenecek kadar. Benim yaşımda evlenenler iki ayda ulu mezarlığa gidiyor. Avratlar maaş sahibi oluyor, daire sahibi oluyor.
Hangi mahallede oturduğunu sordum. Verdiği yanıt yine ilginçti:
-Ulu mezarlıkta oturuyorum. Her zaman için beklerim.
Fazla söze gerek var mı?
Yıllarca bakırcılar arastasında çalışan Sacit Ustanın sağlık sorunları olduğunu duydum. Kendisine acil şifalar diliyorum.