“Olmaz, olmaz demeyin.
Olmaz, olmazmış.”
Kavga yapılmadan miras paylaşımı yok denecek kadar azdır. Bazı kardeşler arasındaki benzer kavgalar yıllar boyunca sürer. Kız çocukları miras paylaşımında çoğu zaman yok sayılır. Büyükler mezara girmeden başlayan kavgalar, torunlara miras olarak bırakılır.
Gazetelerde yer alan haberlere göre miras kavgaları sadece bize has değilmiş. Dünyanın her yerinde kendi anlayışlarına uygun miras paylaşımı; elbette kendilerine uygun kavga çıkarma kuralları varmış.
Masal anlatır gibi anlatmam yanlış anlaşılabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse gitmedim, görmedim, duymadım, bilmiyorum. Sadece çeşitli kaynaklardan okuyarak öğreniyorum.
Ara sıra gittiğim kahvehanelerde bulunan bütün gazetelere göz atarım. İlgimi çekenleri mutlaka okurum. Gazetelerin birinde yer alan bir haber dikkatimi çekti. Haberi okur okumaz hemen fotografını çektim. Bir ülkenin gelenekleri başka ülkelerde yaşayan insanlara çok saçma gelebilir. Kurallar, gelenekler ülkede yaşayan tüm insanları bağlar. Kral da olsan; sıradan bir yurttaş ta olsan bu kurallara uymak zorundasın. Nokta!
Haberde yer alan bilgilere göre Afrika kıtasında yer alan bir krallıkta yüce kralın yüz tane hanımı, bir başka şekilde anlatacak olursak yüz tane avradı varmış. İnsanları gibi bahtı kara olan bu kıtada krallıklar varmış. Her krallığın kendine has gelenekleri varmış. Başka bir krallıkta her yıl evlenecek genç kızların katıldığı törende kral hazretleri kendine yeni eşler seçermiş!
Neyse gazete haberini okumaya devam edelim. Kralımız, yüz tane hanımı kendisi beğenip almamış. Görücü usulüyle de evlenmemiş. Kendisi sadece ve sadece yirmi sekiz hatunu haremine katmış.
Elinize kağıt kalem alın hesap kitap yapın. Özür dilerim, cep telefonlarınızın hesap makinelerini çalışır hale getirin. Yüz hatundan yirmi sekiz hatunu çıkarın. Geriye ne kaldı? Yetmiş iki tane hatunu nereden bulmuş? Gazete haberinde yer alan bilgilere göre o hatunlar babasından miras olarak kalmış.
Uzun lafın kısası kralımız, ülke geleneklerine bağlı olduğu için üvey anneleriyle evlenmiş. Bu hatunların içinde kendisini doğuran, sütünü emziren kadın herhalde yoktur. Özür dileyip bir soru soruyorum: Anlatmak istediğimi dolaylı yoldan anlatabildim mi?
Ne söyledik; ülkenin bütün geleneklerine krallar da uymak zorundadır. Geleneklere bağlı kalmayanlar hayırsız evlat olur.
Hayırlı bir evlat babadan kalan mirasa sahip çıkmak zorundadır. Mirasın değerini bileceksin. Mirası büyütüp kendi evlatlarına miras olarak bırakacaksın.
Alın elinize cep telefonlarınızı o babanın hayırlı bir kral olabilmesi için kaç tane hatun alması gerektiğini hesaplayın. Babasından bir adım önde olabilmesi için en az yetmiş üç hatun alması gerekir. Haberi okur okumaz yetmiş üçten yirmi sekizi çıkarın.
Anlaşılan evlat kralın yapacağı daha çok iş var!