"ÇORUMLULUK" ORTAK PAYDASI

Çorum’da ve Çorum dışında; yurt içinde, yurt dışında yaşayan Çorumluların birlikteliği, dayanışması…

“Çorumluluk” ortak paydasında buluşmak ve Çorum dostlarıyla birlikte iyilikleri, güzellikleri paylaşmak…

Çorum’u lâyık olduğu şekilde temsil etmek, tanıtımına katkı sağlamak, güçlü bir lobi oluşturarak Çorumlu’nun hak ve çıkarlarını kollayıp gözetmek…

Çorum’un zekî ve yetenekli çocuklarının üniversite öğrenimlerine destek olmak…

Bizim gibi kalbi Çorum için çarpanların hedefi bütün bunlar…Tutkusu, heyecanı…

1970’li yıllar boyunca da iliklerimize kadar Çorum sevgisini yaşadık. Ama o yıllar, ülkenin çalkantılı yıllarıydı. Dost gruplarının buluşmaları dışında, geniş çaplı hemşehri birliktelikleri için ortam pek elverişli değildi.

ÇORUM HABER’i kurduktan sonra bu doğrultuda daha çok arayış içinde olduk. Ankara’da Osman Erkoç dostumuzun çabalarına ve düzenlediği yemeklere katkı sağladık.

1988’de İstanbul’da düzenlenen ilk büyük Çorumlular Gecesi’ne ismimizi verdik. İstanbul’daki ileri gelen hemşehrilerimizin oluşturduğu komite eliyle Baltalimanı Grand Müzikholü’nde düzenlenen Çorumlular Gecesi’nin çağrı sahibi ÇORUM HABER’di.

Çorumlular bir araya geldiler, özlem giderdiler. Sahnede Çorumlu sanatçı Serap Mutlu Akbulut…Öyle duygusal anlar yaşandı ki, anlatılır gibi değil.

Bu heyecan dalgasının ardından Çorum Tanıtma Vakfı ve Çorum Vakfı İstanbul Şubesi kuruldu. Bu iki başlılık görüntüsünün ortadan kaldırılabilmesi için de Prof.Dr. Turan Ilgaz ve arkadaşları, her iki vakfın birden yönetimini üstlendiler. Sonraki aşamada Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKVA) kuruldu. Prof.Dr. Turan Ilgaz ile Prof.Dr. Ahmet Samsunlu, ÇEKVA’nın Genel Başkanlığı’nı dönüşümlü olarak bugüne kadar sürdüregeldiler.

Kaç yıldır?

Tam 15 yıl...

ÇEKVA’nın kuruluşunda mütevazı katkılarımız olmuştu.

2000’li yılların başında, Antalya ve İzmir örgütlenmelerinde ise daha etkin rol oynadık. Dostlarımızla yaptığımız toplantılar sonunda belirlediğimiz kurucu listelerini vakıf yönetimine önererek görevlendirilmelerini sağladık.

İşte bu nedenle olmalı, ÇEKVA’nın kuruluşunun 15. yıldönümü nedeniyle Antalya Şubesi’nin 20 Şubat Cumartesi akşamı Çolaklı’daki 5 yıldızlı Royal Atlantis Oteli’nde düzenlediği geleneksel yemeğe ısrarla davet edilince, üç günlük bir Antalya programı yapmaktan geri duramadık.

Son yıllarda Antalya’ya yolumuz düşmüyordu bir türlü. Oysa çok sevdiğimiz dostlarımız vardı orada.

Yeğenimiz Ahmet, havaalanından aldı bizi. Karaciğer nakli sonucu hayata yeniden dönen Selim Kazak dostumuzu evinde ziyaret ettik. Akciğer ameliyatı geçiren Çorum eski Vali Yardımcısı, sevgili dostumuz Remzi Sadi’yi de ziyaret etmek istiyorduk, ama yeniden hastaneye yattığını, telefonumuz sonucu kendisinden öğrendik. Allah şifa versin.

Mahmut Büğdüz ve Mevlüt Çetinkaya kardeşlerimizle buluştuk. Gazanfer Eryüksel’le telefon görüşmesi yaptık, ama çok yoğun olduğu için bir araya gelemedik. Buna karşılık adaşı Gazanfer Özdemir, güreş programları yaptığı internet sitesinde bizimle kısa bir söyleşi yaptı. Türkiye’nin turizm başkenti Antalya ile Hitit uygarlığının başkenti, kültür turizminin önemli merkezlerinden biri olmaya aday Çorum arasında dostluk köprüleri kurulması özlemimizi dile getirdik.

Bir akşam yemeğini, Hasan Yaşar ve Adil Bilir dostlarımızla paylaştık.

Cumartesi günü Çolaklı’ya da birlikte gittik zaten.

Ama o yemekte, bir rastlantı sonucu Antalya Cumhuriyet Savcısı, değerli kardeşimiz Selami Dalyan’la da görüşme fırsatı bulduk.

Yoğun bir günü, dostlukları paylaşarak, özlem gidererek tamamladık.

(SÜRECEK)