Mahmut Makal Ağabeyle ikinci birlikteliğimiz Çorum’da olmuştu.

28 Ağustos 1984 tarihinde ölen Zap Boyları yazarı Şükrü Gümüş’ün ölümünün 10. yılında Trabzon’da çıkan Kıyı Kültür Sanat Dergisi sanat danışmanı Ahmet Özer’in öncülüğünde Şükrü adına bir roman yarışması düzenlenmişti.

Roman seçici kurulunda Talip Apaydın, Burhan Günel, Muzaffer Gündoğar, Öner Yağcı ve İrfan Yalçın görev almışlardı.

Yarışmaya katılan bir yığın romanın değerlendirilmesi sonucunda, Hollanda’nın Lahey kendinde anadil öğretmenliği yapan Murat Tuncel, “Maviydi Adalet Sarayı” adlı romanıyla “Şükrü Gümüş Roman Ödülü”nü kazanmıştı.

Ödül Töreninin 12 Kasım 1994 günü Çorum Büyük Otel’de yapılması kararlaştırılmış, ev sahipliğini, Çorum Gazeteciler Cemiyeti adına Çorum Haber gazetesi genel Müdürü Mehmet Yolyapar yükümlenmişti.

Seçici Kurul Üyelerimizden Talip Apaydın rahatsızlığı, Burhan Günel ve Öner Yağcı da yoğun işleri nedeniyle toplantıya katılamamışlardı.

11 Kasım 1994 günü seçici kurul üyesi yazar İrfan Yalçın Köyceğiz’den; aynı günün gecesinde de Kıyı Kültür Sanat Dergisi sanat danışmanı Ahmet Özer de şair-yazar arkadaşı İbrahim Dizman’la Trabzon ve Ordu’dan gelmişlerdi.

12 Kasım 1994 sabahı da Şükrü Gümüş Ödülünü kazanan Murat Tuncel de Hollanda’dan; “Maviydi Adalet Sarayı” taslak romanını İstanbul’da bastırmış, mürekkebi kurumadan Çorum’a yetiştirmişti.

Yine aynı gün öğle sonu Ankara’dan ”Bizim Köy”ün ünlü yazarı Mahmut Makal da telefonla çağrım üzerine bizi kırmamış, bir sürpriz yaparak etkinliğimize onur konuğu olarak katılmıştı. Akşam da Şehir Kulübünde Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Çorum Haber Gazetesi Genel Müdürü Mehmet Yolyapar’ın konuğu olarak İrfan Yalçın da dahil geç zamana değin söyleşmiştik.

Mahmut Makal Ağabeyle, 19 Mayıs 1996 tarihinde Ankara Altınparktaki Edebiyatçılar Derneği standında imza günündeki karşılaşmamız üçüncü buluşmamızdı.

Uzun yıllar Devrek Baston ve Kültür Şenliği’ni, ardından da Bartın Kitap Fuarını yöneten Mustafa Kademoğlu’nun çağrısı üzerine bu kez Bartın yoluna düşecektik.

1999 yılının 19 Ekim günü Mahmut Makal, Osman Bolulu, Ali Dündar, Mehmet Aydın’la Ankara Otogarı’nda buluşarak Bartın Kitap Fuarına birlikte gidecektik.

Gündüz yapılan etkinliğin ardından akşam Mengenli Restorandaki söyleşimiz geç zamana kadar sürmüştü.

Bu bölümü “Geçen Yüzyıldan Anılar” kitabımdan özet olarak alıyorum:

“Masamızın yıldızı Mahmut Makal’dı. “Bizim Köy” adlı yapıtıyla, hem kendi köyünün, hem de öğretmen olduğu köyün insanlarının yaşantısını sanat edebiyat dünyasına taşımış bir yazarımız. Yazdıklarıyla içinden çıktığı insanları temsil etmiş, kısa sürede ünü ülke sınırlarını aşmıştı.

Ali Dündar, Osman Bolulu ve Mehmet Aydın’ın da birlikteliğiyle, anlatılanlarla kimi zaman neşeleniyor, kimi zaman da üzülüp hüzünleniyoruz. Ne ilginç anılar aktarılıyor. Kimi mizah, kimi de tam bir kara mizah örneği. Ülkemizin aydınlarının çektikleri gibi, yazgıları da özdeş sanki.

12 Kasım 1994 Çorum Haber Gazetesindeyiz. Soldan: Oturanlar. İsmail Pamuk, Mahmut Makal, Murat Tuncel, İrfan Yalçın, Ayaktakiler soldan: Ahmet Özer,

Muzaffer Gündoğar, Mehmet Yolyapar, İbrahim Dizman.

Çorum Şehir Kulübündeyiz. 12 Kasım 1994. Soldan: Muzaffer Gündoğar, Mahmut Makal, Mehmet Yolyapar, Ertuğrul Akkaya, (ayaktaki) İrfan Yalçın, İsmail Pamuk

(SÜRECEK)