Osmanlı’yı soykırım yapmakla suçlayan Amerika’yı şiddetle kınıyorum.

Yaklaşık 247 yıllık tarihinde yaptıkları darbe ve katliamlarla dünya tarihini allak bullak ederek milyonlarca insanın ölümüne yol açan Amerika hangi yüzle Osmanlı’yı katliamla suçluyor anlayamadım.

Amerika kıtasının gerçek sahipleri 15 milyon Kızıllderili’ yi, 3 milyon siyah Amerika’lıyı, Hiroşima ve Nagazaki’de 350 bin Japon’u, 4 milyon Vietnam’lıyı, 3 milyon Kore’liyi, 1 milyon Kamboçya’lı ve Laos’luyu, 1,5 milyon Afgan’ı, 1 milyon Irak’lıyı, katleden Amerika utanmadan Osmanlı’yı katliamla suçluyor.

Bu suçlamanın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur ama maalesef uluslararası camiada can sıkar ve bizi yalnızlaştırır.

Bir karikatürde Trump, ” Göçmenler buraya suç, uyuşturucu ve vahşet getirdiler.” diyor. Diğer karede, meşhur Kızılderili Reisi Geronimo “BİLİYORUZ” diyor.

Dün gece Amerika’da 2021 Oscar ödülleri töreni yapılmış. Amerika’nın bu tavrı yüzünden yazmak içimden gelmedi. İnsani değerlerini yitirmiş insanların insanlara söyleyecekleri ve örnek olacakları bir şeyleri olamaz.

DÜNYA MUTLULUĞU

ODTÜ öğretim üyesi, Felsefe Profesörü Yasin Ceylan, Habertürk televizyonunda Kübra Par’ın sorularını yanıtlıyor. Ceylan’ın bir özelliği de imam hatip lisesi mezunu olması.

Söz gençliğe geliyor. Prof. Ceylan bir soruya cevaben başarılı gençlik yerine dindar gençlik yetiştirmenin doğru olmadığını söylüyor ve sebebini şöyle izah ediyor:

Çünkü Müslüman, dünya mutluluğu peşinde değildir, öbür dünya mutluluğu peşindedir. İmam hatipte okudum, medreseden geliyorum, İslam’ın öngördüğü dünya, öbür dünyaya yatırımdır, buraya geçici bakar. Dünya mutluğu ikinci plandadır, asıl mutluluk ertelenmiş mutluluktur. Bir insanın zihninde bu varken neden bu dünyada bu kadar başarılı olsun? Yatırımı öbür tarafadır. İslam’ın Batı tipi bir medeniyet kurma ideali yoktur, ihtimali de yoktur. Batı medeniyetinde, bilim, sanat, edebiyat, refah, neşe, şiir falan var.

İslam böyle bir toplum öngörmüyor. Ben de iddia ediyorum ki, dünya mutluluğu olmadan başarı olmaz, dünya mutluluğu olmadan ahlak da olmaz.

Mutsuz insan ahlaklı olamaz, sevemez. Mutsuzlar arasında dayanışma da olamaz.

Ya o insanlar ahirete çalıştıkları için mutlularsa?

İnsan tabiatına aykırıdır, insan tabiatı bu dünyaya yönelik mutluluk ister.

Dünyasını mükemmelleştirmeyen insan kim olursa olsun mutsuzdur.

Yasin Ceylan hocanın Dünya Mutluluğuyla ilgili önerilerini okumasını istediğim kesim okur onlara da bir faydası olur, belki de gaflet uykularından uyanırlar.

BAADDİN ESPRİLERİ

1-Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız bir de cehaletin bedelini hesaplayın.

2-Tiyatro oyuncusu sevgili öğrencim Orhan Aydın, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen babasını şöyle anlatıyor; “Babam Kâzım Aydın… Kars Cılavuz Köy Enstitüsü mezunu. Hayatını toprağa, çiçeğe, ağaca, suya, kitaba ve insana adayan eşitlik ve kardeşlik için şarkılar söyleyen, tüm meslek yaşamı sürgünlerde geçen öğretmenimdi. Karanlığa karşı tüm öğretmenlerimin ellerinden öperim.”

3-Ülkede çok fazla tarikat olması milletimizin çok dindar olmasından değil, çok cahil olmasındandır.

4-Ormandan bütün hayvanlar aynı yöne doğru kaçıyorsa, ormanda yangın var demektir.

5-Öğretmenler velilere sesleniyor; “Şımartın çocuklarınızı şımartın. Biz öğretmenler çocuklarınızla en fazla 3-4 sene uğraşırız, ama sizler ise bir ömür boyu!

6-Okyanuslarda ölmez de insan, gider bir kaşık sevdada boğulur. (Cemal Süreyya)

7-Biri eğer gözlerini senden kaçırıyorsa, emin ol ki, o gözlerde sana ait bir şeyler vardır. (Dostoyevski)

8-İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun. Çok uzaklaşma donarsın, çok yaklaşma yanarsın. (Şeyh Sa’di)

Sırp Nikola Tesla, ABD’de yaptığı 700 icatla dünya tarihine geçmiş müthiş bir dehadır.

Bir başka âlemden gelmiş Tesla ışık saçarak,

Mucize icatlar yapmış dünyayı aydınlatarak,

Bir başka karma bir başka dehâ mucize adam,

Işıklarla dans etmiş sonra uçmuş kanatlanarak...(Mehmet Özata)

28 Nisan 2021