19 Mayıs 1919, Türk Milleti için özgürlüğe ve bağımsızlığa atılan ilk adımdır.

Atatürk’ün; Mustafa Kemal Paşa olarak daha 38 yaşındayken ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak amacıyla Samsun’a çıkışının yani, 19 Mayıs 1919’un 101. Yılı.

1300 yılında söğüt kasabasında küçük bir beylik olarak kurulan Osmanlı Devleti zaman içinde üç kıtayı kapsayacak büyük bir imparatorluğa dönüşmüştü. Özellikle 15. Yüzyıldan başlayarak Batı dünyasının geçirdiği Rönesans, Reform, Hümanizm, Aydınlanma, Sanayi Devrimi ve Fransız İhtilali gibi evreleri iyi değerlendiremeyen, yeni gelişmelere ayak uyduramayan Osmanlı Devleti, son yıllarında da iyi yönetilemediği için savunma savaşlarında da çok toprak yitirdi. Düşmanlarımız güçlendi. Yıllarca çeşitli cephelerde savaştık ve kaybettik. Elimizde sadece Anadolu toprakları kaldı.

1918 Mondros Mütarekesi sonrasında ülkemizin birçok bölgesi; İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar tarafından işgal edildi. Emperyalist ülkelerin desteğiyle 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkan Yunanlılarla birlikte ülkemiz tamamen düşman işgaline uğramıştı.

Memleketin dört bir yanında bu işgallere karşı halk direnişi başladı. Mustafa Kemal Paşa, kendine güvenen arkadaşlarıyla birlikte Bandırma vapuruyla İstanbul’dan hareketle, 19 Mayıs 1919’da Karadeniz’den Samsun’a çıktı. 9. Ordu Müfettişi sıfatıyla Samsun'a bu direnişi kırmak amacıyla gönderilmişti.

Oysaki onun amacı, bu direnişi daha da güçlendirip düzenli bir orduyla düşmanla savaşarak onları yurttan atmak ve yeni bir Türk Devleti kurmaktı.

Bu nedenle Havza, Amasya, Sivas üzerinden Erzurum’a ulaştı. Buralarda ülkenin kurtuluşu için toplantılar yaptı, bildiriler iletti yurdun dört bir yanına. “Ülkeyi yine ulusun azmi ve kararlılığı kurtaracaktır” deyip Anadolu insanının tek yumruk, tek yürek olmasını sağladı. Oradan Ankara’ya geçip, 23 Nisan 1920’de T.B.M.M’ni kurdu.

Mustafa Kemal kurduğu orduyla birçok cephede düşmanlarla savaştı. Çok can verdik, çok kan döktük ama Atatürk sayesinde yurdumuzu düşmanlardan kurtarıp özgürlük ve bağımsızlığımıza kavuştuk.

Kurtuluştan sonra da Atatürk, geleceğimizin büyükleri olacak olan çocuklara 23 Nisan gününü “Çocuk Bayramı” olarak armağan etti.

Kurtuluş Savaşı başarıyla sonuçlandıktan sonra 29 Ekim 1923’te padişahlık yönetimi Meclisçe kaldırılarak Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Ülkemizin adı da “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” oldu. Atatürk ülkemizde birçok yenilikler başlattı ve ilk Cumhurbaşkanımız oldu. Cumhuriyeti de Türk gençliğine armağan etti. İlk 19 Mayıs Bayramı kutlaması da 1935 yılında gerçekleşti.

Ne mutlu bizlere ki, Atatürk Türkiye’sinin bireyleriyiz.

Başta Ulu Önderimiz Atatürk olmak üzere bu ülkeyi bizlere kazandıran atalarımızı saygı ve rahmetle anıyor; bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin yüz birinci yılında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın tüm ulusumuza kutlu olmasını diliyoruz.

17.05.2020