19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs 1919 "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Atatürk Milli Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür ve bu nedenle de "gençlik" kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımıştır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirle yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır: "Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demek" tir.

Atatürk'ün gençliğe armağan ettiği ve "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk'ün 16- 19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul- Samsun yolculuğu serüvenini çok iyi bilmek lazım!

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki önemli olaylardan biridir ki, Atatürk'ün Samsun'a ayak basışı. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk'ün 16-19 mayıs 1919 İstanbul 'dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler ve Samsun'a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk'ün büyük Nutku'nu 19 Mayıs 1919 Samsu'na çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır.

Her zaman içtenlikle ve çekinmeden söylediğim sözümü yine tekrarlamak istiyorum.Tükenmiş, parçalanmış veya tabir-i caizse ölmüş bir imparatorluktan "anka kuşu" misali küllerinden tekrar can bulunmasına (Yeni Bir Devlet’e) vesile olan Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarına Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her insan minnet borçludur, aksini savunan da nankördür!.

Şunu da belirtmeden geçmeyeyim Mit’leri (Mitoloji) oldum olalı çok severim ve sevmemdeki neden de her biri ayrı ayrı mesajlar verir insanlığa, özellikle "anka kuşu" efsanesinin bendeki yeri çok büyüktür. İşte yeni "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" bunun kanıtıdır.

19 Mayıs Bayramınız Kutlu Olsun!...