Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10’ncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın Çorum programında dün Dr. Turhan Kılıççıoğlu stadında  Çorum’lu hemşehrilerim  Türkçe sevdalısı dünya çocuklarıyla buluşmuş.

İki, üç gündür gazetelerde Türkçe Olimpiyatlarıyla ilgili hiçbir habere rastlamadım. Sanırım, Türkçe Olimpiyatları, yurt dışındaki Fethullah Gülen okullarının bir organizasyonu olduğu için yüce Türk basını ve medya görmemezlikten gelmiş.

Bizim millet olarak, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu araştırmadan, anlamadan ve kavramadan sapla samanı birbirine karıştıran bir yapımız var.

Türklüğün ve güzel Türkçe’mizin dünya çapında tanıtımının yapılması benim çok hoşuma gidiyor..

“İnsanlık El Ele” sloganı ile başlatılan ve 135 ülkeden1500 Türkçe sevdalısı gencin katıldığı Türkçe Şöleni’ne Türkiye’de 41 ilde on binlerce vatandaş iştirak etmiş.

Bu sabah internette Milliyet ve Sabah gazetelerini okudum. Türkçe Olimpiyatlarıyla ilgili tek haber Milliyet gazetesinde, “Muhteşem gecede Polat Alemdar Bakan Egemen Bağış’ı coşkuyla alkışladı” başlığıyla verilmiş.

Bir de Çorum Haber’de Çorum’da yapılacak Türkçe Olimpiyatları bilgisi vardı.

Dün gece Sinan Erdem spor salonunda yaklaşık 15 bin kişinin izlediği Türkçe Olimpiyatları İstanbul ayağında TRT Haber tarafından naklen yayınlandı.

Ben de aynı saatlerde oynanan Ukrayna-Türkiye milli maçını bırakıp Türkçe Olimpiyatlarını zevkle izledim.

Gecede Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış;

“'Bırakın dünyanın dört bir yanındaki farklı ülkelerdeki insanlara dilimizi öğretmeyi, kendi vatandaşlarımıza Türkçeyi öğretemezken dağa taşa “Ne Mutlu Türküm diyene” yazmayı marifet zannederdik. Türk okulları dünyada Türk'ün Türk'ten başka dostu olmasını sağlayan, Türkçeyi bütün dünyanın konuşmasını sağlayan, Türkiye'nin dünyada sevgiyle anılmasını sağlayan kuruluşlar. Bu hizmet kervanının fikir babasına, hizmet veren gönül dostlarına, öğretmenlere teşekkürlerimizi sunuyorum.

Atatürk 1936'da “Beyler Sovyetler bir gün mutlaka çökecektir. Orada bizimle aynı dili, aynı dini, aynı kültürü paylaşan soydaş kardeşlerimiz vardır. Onlarla şimdiden kültür köprüleri kurun”' talimatını vermiştir.

İşte Türk okulları Atatürk'ün o rüyasını gerçekleştiriyor.

Gecede Türk müziği yarışması çok renkli geçti. Türkçe şarkıları ana dillerinin aksanıyla çok hoş bir nağmelerle söyleyen rengarenk çocukları sevgiyle seyrettim.

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları şarkı finalinde İbrahim Tatlıses’in “Gülüm Benim” şarkısını çok güzel söyleyen Türkmenistan’lı  Ruslan Annamammedov’un kazanması çok hoşuma gitti. .

Bu rengarenk dünya çocuklarını güzel Türkçemizin yarattığı bir sevgi halesiyle bir araya getirenleri ve dünyanın dört bir yanında onları eğiten öğretmen kardeşlerimizi kutluyorum.

Ziya Gökalp bakın ne güzel söylemiş.

Deme bana "Oğuz, Kayı, Osmanlı.../ Türk'üm, bu ad her unvândan üstündür...

Yoktur Özbek, Nogay, Kırgız, Kazanlı, / Türk milleti bir bölünmez bütündür...

Ulu önderimiz Atatürk de güzel Türkçe’mizi şöyle tarif etmiş.

Türk Dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sonsuz felaketler içinde ahlakını, göreneklerini, anılarını, çıkarlarını, kısacası; bugün kendisini millet yapan her niteliğinin, dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk Dili, Türk ulusunun yüreğidir, beynidir."

Ben de bu vesileyle,13 Mayıs 1277’de  “Bugünden geru divanda, dergahta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.” diyerek  Türkçe’yi fermanlaştıran Karamanoğlu Mehmet’i sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.