Günlerdir konuşulan ve torba yasada çıkarılacağı ifade edilen, yurt dışı kaynak ve kazançların Türkiye'ye getirilmesi halinde herhangi bir ceza uygulanmadan işletme kaynaklarına alınacağına ilişkin yasa 29 Mayıs 2013 tarihli 28661 sayılı Resmi Gazetede "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile yayınlandı.

BU YASADAN KİMLER YARARLANACAK?

 Gerçek Kişi ( Şahıs İşletmeleri) şeklinde işletmeleri olan kişiler ile, Tüzel Kişi (Şirket ) şeklinde olan işletmeler yararlanacaktır. İşletmesi olmayan bir vatandaşın bu yasa hükümlerinden yararlanma hakkı bulunmamaktadır.

HANGİ KAZANÇ VE KAYNAKLAR GETİRİLECEKTİR?

15.04.2013 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye araçları ile varlığı kanaat getirici bir belge ile ispat edilen taşınmazlar bu kapsama girmektedir.

NE ZAMAN VE NEREYE BEYAN EDİLECEK?

Yukarıda saydığımız bu değerleri 31.07.2013 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedel ile bankalara, Sermaye Piyasası Kurulunca faaliyette olan aracı kurumlara veya vergi dairelerine bildirmek suretiyle beyan edilecektir.

VERGİ ÖDENECEK Mİ?

Bildirilen tutarlar üzerinden % 2 oranında bir vergi tahakkuk edilerek takip eden ayın sonuna kadar bir defada ödenecektir. Bildirilen bu tutarlar işletmelerin bilançolarına dahil edilerek bir fon hesabında tutulacak ve sadece sermayeye ilave edilebilecektir, başka bir amaç için kullanılmayacaktır.

VERGİ İNCELEMESİ YAPILACAK MI?

Bildirilen ve beyan edilen bu kaynaklar üzerinden hiç bir şekilde vergi incelemesi ve cezai bir işlem yapılmayacak, ödenen % 2'lik vergi nihai vergi niteliği taşıyacaktır. Ayrıca başka nedenlerle 01.01.2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin ( 2012 ve öncesi yıllara) gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden ortaya çıkacak matrah farklarından bu yasa uyarınca bildirilen tutarlar mahsup edilecektir.

YURT DIŞINDA İŞLETMESİ VEYA İŞTİRAKİ BULUNANLAR

Yurt dışındaki işletmelere iştirak etmiş işletmelerin bu iştiraklerini satmalarından dolayı elde ettikleri kazançları, iştirak kazançları, ticari kazançları ile tasfiyeden doğan kazançları da 31.10.2013 tarihine kadar elde edilenler dahil olmak kaydı ile 31.12.2013 tarihine kadar Türkiye'ye getirilmesi halinde gelir veya kurumlar vergisi alınmayacaktır.

BAHSEDİLEN KAYNAK VE KAZANÇLAR NASIL BELGELENDİRİLECEK?

İlgili ülkelerin devlet güvencesi altında tutulan sicil kayıtları, banka ve aracı kurumlar ile posta idaresi ve noter gibi kurumların kayıt ve belgeleri, Vergi Usul Kanununca kabul edilen belgeler ile Türk Elçilik ya da Konsoloslukları tarafından düzenlenen belgeler geçerli belge olarak kabul edilecektir.

Ülkemize kaynak transferi sağlamak, işletmelerin özkaynaklarını çoğaltarak yabancı kaynaklara yönelmelerini azaltmak amacıyla getirilen bu düzenlemeden  yurt dışında yukarıda bahsedilen varlıkları olan işletmelerin yararlanmaları önemli faydalar sağlayacaktır.