Öğleyin sahilde büyük bir lokantada öğle yemeğimizi yedik. Garsonları Türkçe bildikleri için dileğimizi anlatmakta sıkıntı çekmedik.

Ardından biraz daha gezip çevreyi gördükten sonra saat 14:30’da otobüsümüzde yerlerimizi aldık. Ardından dönüş yolculuğuna çıktık.

Yolların kıyısına konulmuş bazı Kıbrıs haritası tabelalarında Türk tarafının kana bürünmüş halde gösterilerek, Türkleri kandökücü bir ulus olarak göstermeleri ve "Remember Cyprus" yazısının Türk Yunan dostluğuna yakışmayacak olumsuz görüntüler olarak değerlendirdik.

Rehberimiz; “Bunun fanatik Yunan derneklerinden birisinin yapıp teşhir amaçlı gösterildiğini söyleyerek; Bu devletin resmi görüşünü yansıtmaz. Burada demokrasi ve düşünce özgürlüğü olduğu için yapılanlara da devlet karışmaz,” dedi.

Ben de o Kıbrıs Haritası için şöyle yorum getirdim:

“Bu harita; asıl Rumların Kıbrıs’ta Türk soydaşlarımıza karşı uyguladığı kıyıcılığı, kandökücülüğünü simgeliyor. O nedenle Türk tarafı böyle kana boyanmış. Bu böyle yorumlanmalı ve böyle anlatılmalı,” dedim arkadaşlarıma. Onlar da:

“Doğru” dediler. “Bunun böyle yorumlanması gerektiği kimsenin aklına gelmiyor.”

İki günlük bir gezinin ardından İskeçe, Gümülcine yolu üzerinden Yunan Free Shop’unda alış veriş yapıldı. Peşinden, ülkemize girişin gümrük işlemleri de tamamlandıktan sonra yola devamla Keşan, Malkara’yı geçip Tekirdağ’da köfte molası verildi. Yeniden hareketle, akşam karardıktan sonra Silivri üzerinden İstanbul topraklarına girdik. Yollar, caddeler ve sokaklar aydınlanmış, kentteki tüm yapıların ve iş yerlerinin ışıkları yanmıştı. Koca kent, bir ışık sağanağı ve trafik gürültüsü altındaydı. Taşıtlar da ışık saçan farlarıyla her iki yönde son hızla akıyor, bir yerlere ulaşmaya çalışıyorlardı.

Saat; 10:00 sularında İstanbul-Büyükçekmece’ye, yolculuğumuzun başladığı yere sağ salim ulaştık. Herkesin yüzünde güzel bir gezinin mutlu yorgunluğu vardı. Arabadan inip gezi rehberimize, araba sürücümüze teşekkürlerle; gezi arkadaşlarımıza da güzel günler dileyerek, evlerimizin yolunu tuttuk.

Kızım Nilüferle.

( BİTTİ )