Kale surlarının önündeki terastan kuşbakışı Selanik’i ve denizi seyredip resim çekindikten sonra yeniden otobüsümüzde yerlerimizi alıp hareket ettik. Rehberimiz: Selanik’teki tüm evlerin balkonlu. olduğunu belirtiyor. Gerçekten de kent içinde gördüğümüz yapılardan balkonsuz olanı yok.

Aziz Dimitrios Kilisesi’nin önünde yeniden durduk. Bu kilise eski bir Roma Hamamı üzerine kurulmuş, Osmanlı zamanında 400 yüz yıl cami olarak kullanılmış, 1912 yılında Balkan Savaşında Selanik Yunanlılara geçince kiliseye dönüştürülmüş.

Oradan Atatürk’ün evine geçtik.

Saat 10:00’da açılacakmış. Saat 9:30’du. Bizden önce gelmiş olan bir grubun peşinde, biz de yerimizi aldık. Onlar gezip çıktıktan sonra sıra bizimdi. Evin bahçesine girerken farklı bir duygu ve heyecan sarmalındaydım.

Atatürk’ümüz bu evde doğmuş. Bu bahçede koşmuş oynamıştı. Bahçedeki yaşlı bir zeytin ağacının Atatürk’ün Babası Ali Rıza Bey tarafından dikildiği söyleniyordu. En azından 140 yaşında olmalıydı.

Bu Atatürk Evi, arşiv kayıtlarına göre, Selanik’in Koca Kasım Paşa Mahallesi, Islahhane Caddesi üzerindeydi. Ev, bodrumu ile birlikte üç katlı ve bir avlu içerisinde. Selanik arşiv belgelerinden edinilen bilgilere göre, şimdi müze olan Atatürk Evi, 1870 yılından Rodoslu müderris Hacı Mehmet tarafından yaptırılmış; önce İbrahim Zühdü adlı birisine, daha sonra da yine Selanik halkından Abdullah Ağa ve Eşi Ümmü Gülsüm’e satılmış. Bu kayıtlardan anlaşıldığına göre Ev, Atatürk’ün babası Ali Rıza efendi tarafından yaptırılmamış, sahiplerinden kiralanmıştır.

ev, Atatürk’ün doğup büyüdüğü, çocukluk ve gençlik dönemlerinin büyük bir bölümünü geçirdiği tarihi ve eşsiz evdi. Cumhuriyet’in Onuncu yıl dönümü (29 Ekim 1933) dolayısıyla, Selanik Belediyesi, Türk-Yunan dostluğu ve Balkan Konferansının bir anısı olarak, Atatürk’ün doğduğu evin cadde yanında ön giriş kapısının sağ köşesine mermer bir plaka yerleştirmişti. Plakanın üzerinde Türkçe, Elence ve Fransızca olarak şu ibare yazılıydı;

(Türk milletinin büyük müceddidi ve Balkan ittihadının müzahiri GAZİ MUSTAFA-KEMAL burada dünyaya gelmiştir. İş bu levha Türkiye Cumhuriyetinin onuncu yıldönümü münasebetiyle konulmuştur. Selanik, 29 (Ekim) Birinciteşrin 1933)

Selanik Belediyesi, daha sonra evin, Yunanlı sahibinden satın alarak Atatürk’e hediye edilmesini de kararlaştırmış ev ancak 19 Şubat 1937 de boşaltılabilmiş ve anahtarları Selanik Konsolosluğumuza teslim edilmiştir

Günümüzde Atatürk Evi Müzesi olarak tanzim edilerek hizmete açılmıştır. Bu tarihi evin hemen bitişiğine Türk konsolosluğu inşa edilmiştir.

Aziz Dimitrios kilisesi önünde.

Kilise insan doluydu… O gün ayinle birlikte evlendirilen çiftler vardı. Resimler aldık, kamera çekimleri yaptık.

Atatürk’ümüzün Selanik’te doğduğu ev.

Atatürk Evi’nin avlu yanındaki giriş balkonunda tura katılan arkadaşlarla toplu resim çektirdik.

(SÜRECEK