Başımızı yukarı kaldırıp baktığımızda; yüksek gerilim elektrik hatlarının görünmediği yer kalmadı. Günümüzde elektriğin trafolara taşınması için voltajın yükseltilmesi vazgeçilmez bir durumdur.

380 bin volta kadar yükselebilenleri var. 320 bin volt elektrik hattının iş yerlerimizden birinin, müşteri kabul yerine 12 metre mesafeden geçtiği yer bile vardı.

Cep telefonları artık üzerimizde taşımaktan vazgeçemediğimiz bir aksesuar haline geldi. Yüksek gerilim ve cep telefonu ilişkisi irdelenmiş bir konu değildi.

40 bin volt gibi fazla yüksek sayılamayacak elektriğin, cep telefonu tarafından çekilip, kullanıcıyı yakarak ölümüne neden olan bir olay yaşandı.

Bu olay cep telefonu kullanımında dikkat edilmesi gereken ayrıcalıklar olduğunu ortaya çıkardı.

Çok önemli ayrıcalıklar sergileyen hayati bir yazıyı dikkatinize sunuyorum:

"Elektrik vücudumuza bir dijital kameranın flaşından girebilir mi?

Evet bu %100 gerçekleşebilir.

Bu, 21 yaşında mühendislik okuyan bir çocuğun başına gelmiş gerçek bir olaydır.

Çocuk Keshwani hastanesinde öldü. Hastaneye yanık durumda kabul edildi. (Buradaki yanık tamamen yanmak değil de yanarak yaralanmak anlamında)

Sebep: çocuk Amrawati'ye bir çalışma turunda gitti. Geri dönerken, arkadaşlarıyla beraber bir tren istasyonunda tren bekliyorlardı. Çoğu cep telefonlarının dijital kameralarıyla grup fotoğrafları çekiyordu.

Bu çocuk da oradaydı ve grup fotoğrafı çekmeye çalışıyordu. Durduğu yerden tüm grubu kameraya alamadı. Bu yüzden biraz geriye çekildi.

Durduğu yerin üstünde içinden 40.000 volt elektrik geçen bir elektrik kablosu vardı. Dijital kameranın butonuna bastığı anda 40.000 voltluk elektrik flaşdan içeri girdi, oradan parmaklara ve tüm vücuda.

Bütün bunlar birkaç saniyede oldu. Vücudunun %50’si yanmıştı. O durumda Keshwani hastanesine, oradan da ambulansın içinde Mumbai hastanesine götürüldü. 1,5 gün boyunca bilinçsiz kaldı. Vücudunun %50’si yandığından doktorlar onun için çok umutlu değildi. Bir süre sonra da öldü. Bu hepimizin, cep telefonu kullandığımızdan herhangi birimizin başına gelebilir. Peki bundan öğrendik mi ve artık daha sorumlu muyuz?

•Petrol pompalarında cep telefonu kullanmaktan kaçın.

•Araba sürerken cep telefonu kullanmaktan kaçın.

•Cep telefonun şarj olurken aramaları açma.

•İlk olarak şarj jakını çıkar ondan sonra aramayı cevapla.

•Cep telefonu şarjdayken yatağın veya tahta mobilyaların üstüne koyma.

•Lütfen tren istasyonlarında veya yüksek voltaj elektrik kablosu olan herhangi bir yerde cep telefonu/dijital kamera kullanma."

Yazıda bu şekilde anlatılıyor.

Bu uyarılar tabii ki hepimizin güvenliği için. Başımıza gelmesini beklemeden tedbirlerimizi almayı unutmayalım.

En güzel günler sizlerin olsun.