Hepimiz duyduk; bunları Sayın Başbakan söylüyor, hem çok doğru söylüyor hem de zamanında söylüyor.
Bayram tatillerimiz, maalesef ölümle sonuçlanan trafik kazalarının çoğalması ile sonuçlanıyor.
Kurallara uyup, can kaybı ve mal kaybı ile sonuçlanan bu zafiyetimizi düzeltmemiz gerekiyor.
*
21 Haziran günü 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan facianın; tarım işçilerini taşıyan minibüsün, hemzemin geçit olmayan yerden geçmeye çalışmasından ve trenle çarpışmasından kaynaklandığı haberleri yayınlandı.
Olay yine kural tanımama olayı. Rahmetli olan minibüs şoförünün kural tanımamazlığı ile bu işi kapatmak; bundan sonra olacaklara kapı açmak olur.
Fabrikamız tren yolu kenarında olduğu için, bu konuda rastlantı sonucu edindiğimiz bilgi birikimimiz var.
Tren yolunu her gün yürüyerek kontrol eden görevliler vardı. Göreviniz ne diye sorduğumuzda “Yolda bozulma var mı? Gevşeyen cıvatalar var mı? Onlara bakıyoruz” diyorlardı. Ama kullanılması gereken hemzemin geçidin dışında, kural dışı kullanılan birçok yer vardı ve görmemezlikten gelinip kullanılmasına devam ediliyordu. Ülkemizin tren yolu geçen başka yerlerinin de farklı olduğunu sanmıyorum.
Samsun- Sivas demiryolu Kasım 2015’den beri bakım ve yenileme gerekçesi ile çalışmıyor. Ekim 2017’de açılacağı söyleniyor.
Eski yolun saatte 60 km’den fazla hıza dayanamayacağı yeni yolun saatte 90 km hız için tasarlandığı söyleniyor.
Yolun emniyete alınıp yenilenmesinden sonra eskisinden çok iyi olacağı kesin. Elazığ’daki kazaya benzer olaylara önlem alınıyor mu? Bilmiyoruz.
Bu konunun en iyi garantisi, hemzemin geçidin olmayışı; üst veya alt geçit oluşu.
Neden böyle yazdığımı, tanığı olduğum 40 sene kadar önce gerçekleşmiş bir faciayı anlatarak yazımı sonlandırayım…
Turhal-Zile arasında Ede yokuşunun başladığı yerde tren kazalarının çok olması ile ünlü hemzemin geçit var.
Gece Zile istikametinden gelen kamyon trenin geldiğini görüyor. Geçmesini bekliyor. Tren geçtiği için hareket ediyor. Tam tren yolu üzerinde iken katardan kurtulmuş, kendi başına gelen vagon kamyonun şoför mahalline yandan çarpıyor ve şoförü öldürüyor.
Böyle bir rastlantı da faciayı önleyecek hiçbir hemzemin geçit önlemi yok. Tek çıkar yol üst veya alt geçit. Maliyet artışı getirecek olayları gerçekleştirmek artık kolaylaştı. Uzun uzun tünel ve viyadükleri kısa zamanda yapabildiğimizi görüyorum.
Ulaştırma bakanlığı boyunca hızını ispatlamış olan Başbakanımızdan beklentimiz elbette hemzemin geçit sorunlarının çözümünden ibaret değil…
Demir yollarının günümüzdeki güzergâhı ile Samsun’dan Kırıkkale’ye, Çankırı’ya, Ankara’ya; İstanbul’a gidecek tren önce Sivas’a, Kayseri’ye gidecek sonra buralara gelecek.
Bu garip durumdan kurtulmak lazım. Bunun tek yolu tren yolunun Çorum’dan geçmesidir.
Zaman zaman yazdığım sözcükleri bir daha yazayım; “Tren yolunun Çorum’dan geçmesi, elbette Çorum’a iyiliktir ama daha çok , tren yolunun kendisine iyiliktir.” Çünkü yol, gereksiz ve uzun bir turu almaktan kurtuluyor.
En güzel günler sizlerin olsun.