(SENECA- FELSEFECİ, FİLOZOF, DEVLET ADAMI. (M.Ö:4 - M.S:65)

Atasözlerini çok severim. İstanbul Kadıköy’de bir felsefe konferansında bir konuşmacı meşhur İspanyol / Roma’lı filozof Senaca’yı bu güzel sözüyle anlatmaya başlamıştı.

Seneca’yı tanımadan yıllar önce bu güzel sözü duymuş ve çok beğenmiştim.

Çocukluğumdan beri haddini bilen, ayağını yorganına göre uzatan, kanaatkar bir karakterim vardır. Hayallerimde bile ölçülüyümdür.

İstanbul’dan 5 Mayıs sabahı otobüsle Osmancık’a geldim.

12 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da Çorum lisesinde 1963 Çorum lisesi mezunu arkadaşlarımla 55. mezuniyet yılımızı kutlamak üzere toplanacağız.

Çok mütevâzi bir tören olacak. Az önce Çorum Atatürk lisesi müdürü Halit Güneş hocam telefonla arayarak, “Çorum Atatürk Lisesi Tiyatro salonu toplantınız için hazır hocam” dedi.

Kendisine teşekkür ettim. “Ben de Cumartesi sabahı saat 09.00’da liseye gelerek arkadaşlarımı karşılayacağım hocam” dedim.

Bundan beş sene önce, 25 Mayıs 2013’te Çorum lisesinde yaptığımız toplantıya yaklaşık 60 arkadaşımız katılmıştı.

Çok merak ediyorum, bakalım bu sene kaç kişi gelebilecek?

Her güne güzelliğe niyet ederek başlar, “Bugün güzel şeyler olacak” diye düşünürüm. Çünkü, dilekler dualaşır, dualar gerçekleşir.

Bundan 2500 sene önce yaşamış meşhur Çin’li filozof Konfüçyüs şöyle der.

“Tanrım, bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesaret, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için sabır ve ikisi arasında ki farkı anlayabilmek için de bana akıl ve bilgelik ver.”

Hayat felsefemin oluşmasında bu güzel ilkelerin çok etkisi vardır.

Bundan tam 60 sene önce okumak için terk ettiğim Osmancık’ta maalesef umduğum, beklediğim sosyal ve fiziksel gelişim tamamlanamamış.

Bundan 530 sene önce 1488’de Padişah 2. Bayezit zamanından yapılan Koyunbaba köprüsü onarımı devam ediyor.

Koyunbaba köprüsünün yaklaşık 200 metre ilerisinde yayalar için yapılan Asma köprünün çok acaip bir görünümü var. Bu garip asma köprü tarihi Koyunbaba köprüsünün görünümü de tamamen kapatmış.

Osmancık’ın içinde yapılan Kızılırmak havzasını genişletme çalışmaları da devam ediyor. Cumhuriyet tarihinde Osmancık için böylesine büyük çaplı ve çok pahalı projeler ilk defa yapılıyor.

Bu sabah Osmancık’ta sabah 6.30’da kalkarak yaklaşık iki saat de Osmancık etrafını turladım. Bahar mevsimini çok severim.

Bahar güzel memleketim Osmancık’ı çok daha güzelleştirmiş.

Çorum Bayat’lı şair dostum Salih Kozan baharı ne güzel tarif etmiş.

Şubat’ta cemreler ardarda düşer,

Hava su ısınır, toprak dillenir,

Tomurcuklar açıp dalları döşer,

Nazlı nazlı büyür yaprak dillenir…

9 Mayıs 2018 / Osmancık