Kara kara kazanlar
Kara yazı yazanlar

Ustalarımızı asıl üzen, ortalıkta dolaşan, ucuz diye satılan ürünlerdir. Yurtdışından çeşitli yollarla sadece ucuz oldukları için ülkemize getirilmiş. Esnaf, iş yapamaz hale gelmiş. Birçoğu borçlanıp işyerini kapatmış. Sonuçta para kazanamayacaklarını bilen insanlar esnaf olmak istemiyor.
Geçmişte benzerleri yaşanmıştı. Bir devlet büyüğümüz, köylümüzü tembel olarak suçlamış; yurt dışından tarım ve hayvancılık ürünleri satın almıştı. Ekonomisi güçlü olan bazı ülkeler, kendi yurttaşlarına yedirmek istemedikleri sağlıksız ürünleri bize uygun fiyatlarla satmışlardı. Gün geldi yurt dışından alınan ürünler daha pahalı oldu. İş, işten geçmişti; çiftçiler köylerini terk etmişlerdi. Birinci sınıf tarım arazileri betonla kaplanmıştı.
Benzer nedenlerden dolayı bu günlerde pirinç fiyatlarında bir artış varmış. Üreticiler aylar öncesinden ürünlerini satmışlardı.
Kalitesiz, sağlıksız ürünler ortalıkta dolaştıkça insanlarımız işsiz kalıyor. Çalışanların maaşları düşüyor. Diğer taraftan para kazanamayan ustalarımız, mesleklerini öğretecek çırak bulamıyor. Onlarca insanın çalıştığı dükkanların bir kısmı kapanmış. Geride kalanlarda bir iki kişi çalışıyor. Ustalarımız yaşlı, onlar yılların yorgunu. Gün geliyor, çalışamaz hale geliyor.
Yurtdışından ürünler dövizle satın alınıyor. Uzun ömürlü olmadıkları için kısa sürede çöpe atılıyor. Ülkemiz teknoloji çöplüğüne dönmüş; kimsenin umurunda değil.
Ustalarımız aramızdan ayrıldığında onların yerini alacak kimse yok. Gün gelecek ucuz olan ürünleri satın alamayacak duruma gelebiliriz. Aynı ürünlerin fiyatları aşırı derecede artarsa onları üretecek usta bulabilir miyiz?
En iyisi bir falcı bulup fal baktıralım. Bize gelmişimizi geçmişimizi anlaşılır bir dille anlatsın.