Bahri GÜVEN

İlimiz kültür açısından zengin bir şehir. Şairi, yazarı, ozanı çok çünkü. Dolayısıyla bunların eserleri ay geçmiyor ki, eğitim ve kültür yaşamımıza yansıyor.

Kitaplığımın özel köşesine, içtenlikle birkaç kez okuyarak yerleştirdiğim bir eser de “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” isimli eser oldu.

“Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” romanı Eğitimci Yazar Şair Muzaffer Gündoğar’ın birbirinden güzel eserlerinin sonuncusu. Biz her kitabımızı yeni doğmuş öz çocuğumuz gibi gördüğümüzden Muzaffer Gündoğar’ın son kitabına da; Muzaffer Gündoğar’ın “okunan” 14. çocuğu diyebiliriz. Bu sayıya “okuyanları” da eklersek 18 sayısına ulaşırız. Gerçi bu sayılar on dörtle bitecek değil. Zira daha doğumu bekleyen onlarca dosyası hazır bekliyor.

“Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” 318 sayfa, çeşitli başlıklar halinde, dört bölümden olşuyor. Besmat Matbaacılık tarafından özenle basıldı.

Yüreklerimizde yaşattığımız SARIKAMIŞ olayı üzerine onlarca kitap yazılmıştır. Muzaffer Gündoğar’ın “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” eseri; Muzaffer Gündoğar’ın ana tarafından Arif Hikmet Dedesi’nin, Sarıkamış’da esir düşerek Sibirya’da dört yıl sürgünden sonra kurtuluşunu anlatan gerçek, yaşanmış bir anı romandır.

Bilindiği üzere Sarıkamış, otuz kırk derece soğukta Ruslarla çarpışırken, aynı zamanda kar, fırtına, bitle de savaşan yüzlerce kahraman vatan evladımızın şehit düştüğü; bir o kadarının da esir olup Sibirya’ya sürgüne gönderildiği; yüreklerimizde buz tutan bir yerdir. Muzaffer Gündoğar’ın dedesi Arif Çavuş da Sarıkamış’da Ruslarla savaşmış, esir düşmüş, Sibirya’ya sürülmüş; dört yıl esir hayatı yaşamış ve daha sonra yurduna dönen ender kişilerden birisiydi. Arif Çavuş’un sürgünde bunca yıl çektiği sıkıntılar yazılmalıydı. Muzaffer Gündoğar da bu ‘acıların’ romanını yazdı.

Daha önce söylediğim gibi Sarıkamış üzerine pekçok eser yazıldı. Ancak, Muzaffer Gündoğar, dedesinin acılarını, içten duyarak, yaşamışçasına “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” eserini meydana getirmiştir. “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ”da hiçbir anlatım hayali değildir. Birebir yaşanmışlık yansıtılmıştır. Yer, zaman, olayın gerçekleştiğini de Muzaffer Gündoğar, otuzun üzerinde çeşitli yazarların eserlerini okuyarak gün ışığına çıkarmıştır.

“Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” romanı gerçek bir yaşamın anlatımı olup, kitabı son sayfalarında Muzaffer Gündoğar dedelerinin soyağacını çıkararak; Sarıkamış’da bulunan bazı paşaların fotoğraflarını, Sarıkamış’a ait bazı fotoğrafları; ayrıca Arif Çavuş’un esirlikte sürgüne gönderildiği binlerce kilometrelik gidiş-dönüş yolunu gösteren bir de harita eklenmiştir.

Muzaffer Gündoğar “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” romanını yeri geldiğinde bir dörtlükle şiirsel dille anlatmış; sonunda da beyitler halinde yine şiirsel dille Sarıkamış’ı özetlemiştir.

Muzaffer Gündoğar’ın akıcı bir dille, on iki ay gece gündüz çalışarak doğumunu gerçekleştirdiği “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” romanını, yürekleriniz burkularak okuyacaksınız.

Roman kitapçılarda yoktur. Özgün, özgün olduğu kadar olgun bu eseri okumak isteyen herkese 0 506 672 32 52 numaralı telefona “Alo” demekle istediğiniz yere ulaştırılır. Hem de yazarından imzalı olarak...

Sevgili Muzaffer Gündoğar’ı “Yüreklerde Buz Tutan Kış SARIKAMIŞ” eserinden dolayı kutluyor, daha nice ‘evlatlara’ kavuşmasını diliyorum. Ve bu eser mutlaka okunmalı diyorum.