Ulu Allah bu gerçeği yüce kitabımız Kur’an-ı kerim’in Enfal Suresi’nin 25. ayetinde bakın bizi nasıl uyarıyor: “Toplumsal fitne ve felaketlerden sakının. İçinizden sadece zalimlere gelmez, masum ve mazlumlara, hepinizi birden yakar. Allah’tan korkun, onun azabı çok şiddetlidir.”

Görüldüğü gibi, bugün bana, yarın sana, öbür gün hepimizedir. Böylece uyuşturucu, alkol, sigara, hatta teknolojik bağımlılıkla mücadelenin ne kadar önemli olduğu apaçık aşikardır. R.SAV. “dikkat edin, hastalık gelmeden sağlığınızın kıymetini bilin, on ukoruyun” buyuruyor. Yine yüce Allah Kur’an’da “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Nefsinizi ve neslinizi koruyunuz” buyurur.

*

Buraya kadar işin önemini ve tehlikenin boyutunu ve korkunçluğunu beyandan sonra, işin en önemli noktasına geldik. O da şudur:

Kıymetli insan, saygıdeğer Sağlık İl Müdürümüz sayın Dr. Ömer Sobacı beyefendinin de 2 Mart 2019 tarihinde Çorum Haber’deki makalesinde uyarıcı ve bilgilendirici kısa ve öz yazısında da belirttiği gibi, takdir Allah’tan, tedbir kullardandır. Tedbir farzdır, bir zorunluluktur. Olmazsa olmazdır. Devlet ve millet olarak önlem şarttır. Görev hepimizindir, diyor.

Bu cümleden olarak, Yeşilay Çorum Şubesi Başkanı Sayın Dr. Türker Ejder ve değerli yöneticileri Adnan Cıdık ve Yönetim Kurulu üyeleri, büyük bir azimle Çorumlu çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak, onları bu bağımlılıktan uzak tutmak, bu işe bulaşan yavrularımızı rehabilite etmek amacına yönelik olarak ciddi bir çalışma içine girmişlerdir. Devlet-millet elele anlayışı ile başta Sağlık Müdürümüz, Milli Eğitim Müdürümüzü, Müftülüğümüz ve diğer devlet ve sivil toplum kuruluşlarımız, saygıdeğer Valimiz Mustafa Çiftçi’nin güçlü destekleri ve birlikteliği ile toplu bir anlayışla bu kutsal hizmet iboyun vererek desteklemektedirler. Halk olarak hepimizin bu güce katkıda bulunmamız şarttır.

Örneğin, varlıklı zengin hayırseverlerimiz Yeşilay’a hizmet amacı ile vakıf eserleri kurabilirler. Yönetici ve siyasetçilerimiz devlet desteği sağlayabilirler. Halkımız çorbada tuz misali de olsa ya ayni nakdi ve bedeni yardımları yapabilirler. Fikri ile zikri ile destekleyebilirler. Bu konu en hayırlı bir iştir. Buraya yapılacak yardımlar maddi ve manevi destekler, sadakayı cariye, ölsek de bizim için devam eden hayırlarımız olacaktır. Bu husustaki harcamalar en gazel hayırdır.

Yeşilay Çorum Şubemiz, başta sayın Dr. Türker Ejder olmak üzere güçlü bir yönetim kadrosu bu hizmete baş koymuşlar, azimle çalışmaktadırlar. Kendilerin ikutluyor, başarılarını diliyoruz. Bu cümleden olarak, bu ekip sistemin yapısı olan mekan konusunu halletmek ve buna yenilerini eklemek için işe koyulmuşlardır. Velipaşa Camii yakınında bulunan 3 katlı toplamda 900 m2 bir binayı sayın Valimizin himmetleri ile kuruma kazandırmışlardır. Bu binada Türikye’de çok az ayıda olan Yeşilay kültür merkezlerinden birini gerçekleştireceklerdir. Şu anda binada tadilat başlamıştır. Bu önemli bir adım olacaktır. Ve yine 8. YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi)’nin Çorum’da açılacağını bu merkezin aileleri, bireyleri bilgilendirme, koruma açısından çok önemli önleyici etkileri olacağını sayın Türker ifade etmiştir. Bu işin önemini, tehlikenin boyutlarına dair bilgileri de veren Yeşilay Başkanı ülke çapında 2017’de 940 gencin uyuşturucudan öldüğünü, durumun korkunçluğu karşısında yöneticilerimizin aldığı tedbirler ve iyileştirmeler sonucu 2018’de bu sayının 380’e düştüğünü söylemiştir.

Muhafazakar ve mütedeyyin bir yer olan Çorumumuzda 13 yaş altı sigara içme oranının hızla arttığını ve bu oranın Türkiye ortalamasının 3 puan üstünde olduğunu bildirmiştir. 1-7 Mart tarihleri arasında halkımızı bilinçlendirmek için Pazar günü 3 Mart’ta Kentpark’ta saat 14’de bir Yeşilay yürüyüşü tertip edilmiş. Pazartesi günü de Devlet Tiyatro Salonu’nda bir müzik programı gerçekleştirilerek aileler, gençler ve çocuklar uyuşturuculara karşı anlatımlarla uyarılmışlardır.

Yeşilay Haftası nedeni ile kaleme aldığmızı bu makalemizde çorbada bir gram tuz misali bir atkıda bulunmayı amaçladık. Bu vesile ile bu güzel düşüncelerin ve çalışmaların başarılı sonuçlanması için elbirliği içinde çalışıp yöneticilere yardımcı olmalıyız. Başta Sayın Valimiz ve Yeşilay Derneği Başkanı ve yöniticilerini candan kutluyoruz. Hepinize saygı, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.