Sosyal bilimlerle uğraşan ve zaman zaman saha araştırmaları yapan bir akademisyen olarak son günlerde yapılan seçim araştırmalarını yorumlamakta güçlük çekiyorum. Güçlükten de öte akıl tutulması yaşıyorum dersem abartı olmaz.
MetroPoll Araştırma Merkezi’nin yaptığı saha araştırmasına göre; Türk halkının yüzde 90,9’u “Yolsuzluğa bulaşmış partiye oy vermem” diyor. Aynı araştırmaya göre; halkın yüzde 70,1’i “AKP Hükümeti’nin bakan ve yakınlarının yolsuzluğa bulaştığına” da inanıyor ama AKP’nin oyları halen en az yüzde 40-45 seviyelerini gösteriyor.
Bunu nasıl yorumlayacaksınız? Ya bu rakamlar yanlış, ya da araştırmada açıkça manipulatif bilgiler var. Oysa rakamlar yanlış söylemez. Daha önce yazılarımın birisinde bizim ülkede galiba normallerle anormaller yer değiştirdi demiştim. Cüneyt Ülsever de bu durumu, “anormalliğin normalleşmesi” olarak değerlendiriyor.
Belki de haksızlık ediyoruz. Vatandaş “evet hırsızlıktan da haberim var, yolsuzluktan da rüşvetten de. Ama, karşımda hala bana güven veren bir parti yok.” diyor açıkçası. Buna başka ne yorum getirebilirsiniz?
Böyle bir durumda millete kızmanın, kahretmenin, sitem etmenin anlamı yok. Her defasında muhalefet partileri kendilerini daha iyi analiz etmeliler.
Mesela Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri başkan adayları. CHP’lilerin, yok eski CHP’li, yok Atatürkçü kanat, yok aday sağdan geldi, yok ortadan geldi ile kaybedecek zamanları yok. Bunlarla oyalanırlarsa vatandaşa itimat telkin etmeleri zor olur ve oluyor da.
Efendim CHP yol geçen hanı mı? Her kesimden insanı aday gösterirse ilkeliliği nerede kalır? Günümüzde katı doktriner düşünenler kaybediyor. Son zamanlarda geliştirilen güzel bir kavram var. Atatürk’te ve Cumhuriyet’in temel değerlerinde birleşebilmek önemli. Mesele bu işte.
Mansur Yavaş böyle bir insan. CHP’nin gösterebileceği en düzgün aday. Bırakın şöyle böyle yorumları dayanak destek olun. Seçimler sonrası diyelim ki başarısızlıkla sonuçlandı. O zaman sayın Kılıçdaroğlu’na söyleyeceklerinizi ve atacağınız havaları şimdiden duyar /görür gibiyim. Ama inanıyorum ki, Mansur Yavaş da, Sarıgül de inşallah ipi göğüsleyecekler. CHP içinde olabilecek çatlaklara karşın zaten halk tabanda ittifak içinde olacağını seçimler yaklaştıkça dile getiriyor. Siz bu millete güvenin. Anketler manketler hikaye. Anket sorusu nasıl sorulursa öyle yanıt alınır. Veya nasıl yanıt almak istiyorsan öyle sorarsın. Anadolu şehir ve kasabalarından birkaçında (isimlerini zikretmem olmaz) yakinen teşhis ettiğim durum şu: Yerel seçimlerde burada MHP adayı kuvvetli görünüyor. Hepimiz oraya vereceğiz diyorlar Veya bunun tersi burada CHP adayı kuvvetli onu desteklersek seçimi alırız diyorlar. Bu halk siyasilerin yapamadığını yapıyor. Daha ne yapsın?
Sarıgül’e gelince, Allah her insanı bir şey için yaratır ya. Onu da siyaset için yaratmış. Enerjisi, sempatikliği ve konuşmalarıyla güven telkin ediyor.
Eğer bir şeylere karşı isek, unutmayalım ki, gün beraber hareket etme zamanı.