Dünyanın fosil yakıt rezervleri hızla azalıyor.

Bu kadar nüfusa, böylesine yoğun tüketime petrol mü dayanır, doğalgaz mı, yoksa kömür mü?

Daha önemlisi, bu yakıtlar atmosferi kirletiyor, küresel iklim değişiyor, dünya giderek yaşanmaz hale geliyor.

İnsanoğlu, dünyanın yaşanmaz olacağı günlerin hesabını yaparak, gezegenlerde “hayat emaresi” aramaya başladı.

Dünyanın havasını daha fazla kirletmemek için çözüm yollarından biri, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi…Ve gelişmiş ülkeler, bu doğrultuda önemli mesafeler aldılar.

*

Hatırlanacağı üzere, Çorum’da ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin azaldığı ölçümlerle tespit edildi. Zira, Valiliğin kararıyla kömür yakan kaloriferli binalarda doğalgaza geçilmesi zorunlu hale getirilmişti. Bunun faydası da görüldü.

Ama, trafik kaynaklı hava kirliliğinde Çorum, Türkiye’nin en kirli illerinin başında geliyor.

Demek ki egzoz gazı çok ciddi bir sorun.

Bu nedenle, benzin, mazot veya otogazla çalışan otomobillerin yerine elektrikli otomobillerin yaygınlaşması dört gözle bekleniyor.

*

Jeotermal, hidrolik veya biyokütle enerjileri de yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılsa da, yenilenebilir enerji ya da doğayla uyumlu temiz enerji denilince ilk akla gelen güneş ve rüzgâr enerjisi oluyor.

GES ya da RES teknolojilerinde de önemli ölçüde ilerleme sağlandı. Dolayısıyla, “vatanını seven GES veya RES’e yatırım yapar” diye bir kavram da ortaya çıktı.

*

Çorum, Rüzgar Enerji Santralı kurmaya pek elverişli bulunmuyor, ama Güneş Enerji Santralı açısından daha uygun durumda.

Ve nitekim, GES adına çok olumlu örnekler de oluştu.

Eğer, enerji iletim hatları ve diğer altyapı açısından bir yetersizlik söz konusu değilse, Çorum’da bu tür yatırımların önümüzdeki dönemde hızla artması beklenebilir.

Daha doğrusu, umudumuz o yönde.

*

Yenilenebilir enerji yatırımlarında “gelecek” olduğunu , ülkemizin büyük holdinglerinin yönelimlerinden de anlamak mümkün.

Örneğin dün, Doğan Holding’in yenilenebilir enerji üretimi alanında faaliyet gösteren şirketi Galata Wind Enerji’nin, sadece rüzgâr ve güneş enerjisi ile büyüme stratejisi izlediği haberini gazetelerde okuduk.

Şirket, halka arz yoluyla üç yıl içinde üretim portföyünü iki katına çıkarmayı hedeflemiş.

*

Dünyanın, ülkemizin ya da Çorum’un geleceğini düşünüyorsak, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla sarılmamız gerektiği açık.

Çorum’un girişimci ruhunu bu alanda da görmeyi arzu ederiz.