“Giden gelmiyor; acep nedendir?”

Şaka değil yeni yılın on bir ayı geride kaldı. Sayılı günler bittiğinde takvimler 2020 yılını gösterecek. Sırası geldiğinde eski yıl olacak. Yeni yılda yirminci ayın yirminci gününde saat yirmi diye bir şey olmayacak! İşini bilenler, bir şeyler uydurup insanların dikkatini çekebilir. Onların sayesinde o gün farklı bir şekilde kutlanabilir. Tüketim çılgınlığı yaşanabilir.

Günlere karşı aşırı bir ilgimiz var. Önceden bayanlar altın günü yapardı. Günümüzde bazı günler anlam ve önemi bakımından birden fazla çevreler tarafından kutlanıyor. Sandıkta sepette kalanlar çıkarılır. Bilgisayar kayıtlarında yer alan önceki yılların basın açıklamaları çıkarılır. İnternet ortamında araştırmalar yapılır. Başta kendilerinin inanmadığı güzel sözler yaşamın her alanında karşımıza çıkar.

Yeni gelen yıl, giderken ömrümüzden üç yüz altmışbeş günü alıp götürdü.

Yeni yıla sayılı günler kaldığından hazırlıklar devam ediyor. O gün giyilecek iç çamaşırları, giyim kuşam malzemeleri vitrinlerde yerini aldı. Bizim hangi yiyecekle karnımızı doyuracağımızı, ne içeceğimizi, nerede ve nasıl eğleneceğimizi kararlaştıracak olanlar işbaşında.

Bizde bir gelenek vardır: Biri çıkıp bir şeyler yapmak istediğinde başka birileri ortaya çıkıp onu engellemek için elinden geleni yapar. Kavga çıkarır. Silahı olan yiğitliğini ortaya koyar. Mermiler havada uçuşur. Hastaneler, karakollar dolup taşar. Mezara gidenler olursa hiç şaşırmam!

İçimizden geldiği şekilde eğlenmesini bilmiyoruz. Ayrı zihniyette olanlar, eleştiri yapmasını da bilmiyor. Yılbaşını doğru bildiği şekilde kutlamak isteyenlerle; karşı çıkanları bir araya getirebilir, uygar insana yakışır şekilde tartışmalarını sağlayabilir miyiz? Çıkacak kavganın sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.

Bu tartışmada taraf olanları, aynı konularda farklı düşünenleri bir araya getirip ortak sorunlarımızı tartışabilir miyiz? Alacağım yanıt “mezara gitmeye niyetin mi var” olacaktır.

Bugünden tek dileğim yılbaşı kutlamalarının kan dökülmeden kutlanması. Nasıl olsa gelecek olan yeni yıl, zamanı geldiğinde bizlerden çok şeyler alıp gidecektir. Belki kutlayacağımız son yeni yıl olacaktır.