Yazar kasa ile ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar pos cihazı kullanan perakende satıcılara (lokanta, kapıda satış yapan işletmeler, büfeler, cafeler, barlar vs.) ve  yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine yeni nesil pos özellikli yazar kasa kullanacak, eski yazar kasalarını hurdaya ayıracaklardır.

 

             Bunun dışındaki işletmeler mevcut yazar kasalarını 2015 yılı sonuna kadar kullanabilecek. Bu süre zarfında hafızası dolan cihazlar için işletmelere mali hafıza verilmeyecek, yeni nesil yazar kasa alacaklardır.

 

            Ancak bu durumdan bir çok işletme haberdar değildir. Bu nedenle barkod sistemine geçen yada geçmek isteyen bazı işletmeler gereksiz bir maliyete katlanmak zorunda kalabileceklerdir. Bu nedenle, devlet her konuda yayınlanan kamu spotları vasıtasıyla işletmeleri bilinçlendirmeli, yeni nesil yazar kasaların işletmeye ne faydalar sağlayacağı ve diğer gerekçeleri yazılı bültenler ile aktarılmalıdır.

 

            Bu çerçevede 2015 yılı sonuna kadar Türkiye’de 2 milyonu aşkın yazar kasa değişimi söz konusu, yeni nesil yazar kasaların tahmini satış bedeli ise KDV dahil 1.450 TL civarında olması tahmin ediliyor. Bu durumda yaklaşık 3 katrilyona yakın bir maliyet/hacim ortaya çıkacaktır.

 

            Kimi işletmeler, şube sayısına göre yada servis yoğunluğuna göre aynı yerde birden fazla yeni nesil cihazdan almak zorunda kalacak, Bu uygulamadan işletmeleri en az zararla geçişi sağlamak adına eski yazar kasalarını belli bir bedel ile devlet alarak katkı sağlayacak bir geçiş düzenlemelidir.