Halkın seçimi ile ilk Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, olayı ilk olarak gerçekleştirdi.
Yeni Türkiye iddiasının işaretleri hızla devam ediyor.
Sayın Davutoğlu’nun mecliste okuduğu hükümet programında 50 milyon turiste ulaşılması ve 50 milyar dolar gelir sağlanacağı öngörülüyor. 10 aylık hükümet programının Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılına kadar uzanan varsayımı; yapılacak olan seçimleri kazanmayı garanti görmekten kaynaklanıyor.
50 milyon turist 50 milyar turizm geliri beklentisi programın ünitelerinden birisi oluyor.
Çocukluğumu hatırlıyor, bağ bellemek için tuttuğumuz işçilerin “Demir Kırat’a oy atacağız. Yol parasını kaldıracak. Atıf ağanın üç otopusu var. O da veriyor 6 lira yol parası, bizim eşeğimiz bile yok, biz de veriyoruz 6 lira yol parası!” dediklerini ölçüler ne kadar değişmiş diyerek hatırlıyorum.
1965-70 yılları arasında Büyük Millet Meclisi Başkalığı yapan Ferruh Bozbeyli; daha sonra parti kurdu. Katıldığı ilk seçim konuşmasında, “İstanbul’dan Adana’ya uzanacak otoyolun başlayıp bitirilmesi vardı. Başladık ama değil Adana, Gebze’ye bile gelemedik!” şeklinde ayrıldığı Adalet Partisi’ni eleştirmişti.
Bu eleştiri beni etkilemiş olacak ki; Ak Parti’nin 15 bin kilometre bölünmüş yolu bir seçim devresinde yapmak iddiası gerçekleşmesi zor görünmüştü bana, ama gerçekleştiği gibi sonradan yapılanlar yanında küçük bile kaldı.
Başarıların üstüne yeni başarılar eklemek zor olaydır. Davutoğlu bu zor olayı yüklenmiş gözüküyor ama yarı başkanlık sistemine doğru bir gidiş yükün büyük bir kısmının Cumhurbaşkanı tarafından alınacağını gösteriyor.
Son haberlerden birisi de Çankaya’nın Başbakanlığa verileceği; Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan yeni binanın cumhurbaşkanlığı makamı olacağı yönündedir.
Bu bile yeni Türkiye iddiasının ülkemizi ulaştıracağı hedef konusunda düşünmeye yetiyor.
*
Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı’na geldiğinde; “Komşularla sıfır sorun!” gibi büyük bir iddia ortaya attı.
Bu iddia bugün kendisini yıpratmak için ; “komşularla sorunumuz arttı, eksilmedi!” şeklinde ortada konuşuluyor.
Unutulan şudur; komşuların kendi iç sorunları çok doğurgan. Bu yeni de değil. Asırlardır böyle. Zaman zaman azgınlaşıyor.” Ortadoğu bataklığı” durduk yerde çıkmış değil. İddiayı önemli duruma gelmesini şanssızlık olarak görmek lazım.
*
Davutoğlu’nun, yeni Türkiye iddiası, önemli…Programdan kısa bir özet sunalım;
•Sosyal restorasyon, yoksullukla mücadeleye odaklanacak.
•Kamu harcamalarında kalkınmayı destekleyici alt yapı ve sosyal yatırımlara destek verilecek.
•Para politikalarında fiyat istikrarı sağlanacak ve sürdürmek öncelikli olacak.
•İşgücü ve istihdama katılım arttırılacak. Türkiye İş Kurumunun başlattığı her yıl 100 bin işsize yönelik aktif iş gücü programları arttırılacak.
•Cari açık düşürülecek.
•Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve hava limanı, Anadolu’ya hızlı tren, İzmit Körfezi Geçişi olmak üzere mega projelerde hız kesilmeyecek.
•GAP, DAP, KOP başta olmak üzere bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmaya dönük ekonomik ve sosyal alt yapı projeleri sürdürülecek.
•İhracatın 2015’ de 200 milyar 2023’de de 500 milyar dolara çıkması tahmin ediliyor. İhracat pazarı geliştirilecek.
•Esnafa destek sürecek.
•Emeklilerin milli gelirden daha fazla pay almaları sağlanacak.
*
Bizim için başarı dilemek görev sayılır.
Olay herhangi bir partiye veya onun idarecilerine övgü ve başarı dileği değildir. Ülkemiz idaresini sahiplenmişlere başarı dileğidir.
Not: Dillerden düşmeyen işsizlik olayını anlayamıyorum. Kiminle görüşsem vasıflı veya vasıfsız işçi bulamadığını söylüyor.
En güzel günler sizlerin olsun.