Çok değerli rahmetlik Hasan Paşa’nın doğumu 1831,ölüm tarihi ise 1905’tir. Asıl adı “Hacı Hasan”dır.

        “…Yedi Sekiz Hasan paşa aslında pek okumuş biri değil ama cahil birisi de değildir. Evlerinin yakınındaki, Ömer Nehci Medresesinde Kur’an okumayı öğrenmiş ve ilmihal bilgileri almış olması muhtemeldir.

Evlerinin yakınındaki bu medrese veya mahalle mektebinde dönemin şartlarına uygun olan böyle bir eğitim almış olması gerekir. O tarihlerdeki insanların çoğu bu medrese ya da mahalle mektebinde okuyor ve bu şekilde bir tahsil yapıyorlarmış. Ancak mahalle mektebinde dini bilgileri öğrenirken okuma yazma öğrenmemiş olmaması o dönemin geleneğine uymamaktadır…”  (Bu bilgiler Sayın Ethem Erkoç’un 2004 yılında Çorum’da basılan, “Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa -  Bir Devrin Hikâyesi” adlı eserinden alınmıştır.)

        Yedi Sekiz Hasan Paşa iri yarı, çok heybetli, çok güçlü kuvvetli, cesur ve sadakatli bir adam.
Padişah Abdulhamit o dönem ortaya çıkan karışıklıkları düzeltmek istiyor, bu sebeple de çevresine güvendiği adamları topluyormuş. Yedi Sekiz Hasan Paşaya da padişahın güvendiği birisi olarak görev verilmiş.

Yedi Sekiz Hasan paşa İstanbul’da önemli makamlar sahibi oluyor hatta mareşal oluyor. Mareşallik en yüksek askeri unvan,  bir meydan savaşı kazanmak lazım ki mareşal olunabilsin, yedi sekiz Hasan paşa bu unvanı da alıyor. .

        Kendisi böyle etkili bir konuma gelince kardeşi Ömer paşayı İstanbul’a çağırıyor, iyi bir tahsil yaptırıyor ve paşa olmasını sağlıyor.

Benim de yeni öğrendiğime göre ve bu yazıyı yazmama asıl sebep ise Yedi Sekiz Hasan Paşa askeri bir paşa ama kardeşi Ömer Paşa sivil bir paşaymış. Bu günkü belediye zabıta amiri veya onun benzer vazifelerini yapan bir amir ama paşa olarak unvan alıyor. Tabii bu durumda görevi de Çorum’da oluyor diye düşünüyorum.

        Ömer paşayı tabiî ki biz görmedik ama eşi, rahmetlik Hayriye Hanım bizim karşı komşumuzdu. Anamlar mübarek günlerde elini öpmeye giderlerdi. İsmet Battal oğlu, sanıyorum gelini de Şerif teyze, onları görmüşlüğüm var.

Uğur Battal İsmet beyin oğlu, benden 3-4 yaş büyüktü yakın bir zamanda İzmir’de vefat etti Allah rahmet eylesin. İsmet amcanın, Can isminde bir kızı vardı 12 yaşlarında balkondan düştü ve vefat etti. Komşular intihar dediler.

        Yedi Sekiz Hasan paşa imzasını 7-8 yazarak atarmış. Rahmetlik Turgut Özal da imzasını Hasan Paşa misali T Ö diye atarmış.

        Yedi Sekiz Hasan paşa bildiğiniz gibi Çorum saat kulesini yaptırmış. Çok daha güzel hizmetler de yapmak istemiş. Benim duyumlarıma göre Sağmaca suyunu Çorum’a getirmek istemiş ama halk, suyu ne yapalım, herkesin suyu, kuyusu var demiş ve saat kulesi istemişler.

Yedi Sekiz Hasan paşa, demiryolunu da Çorum’a getirerek en büyük hizmeti yüz yıl önce yapacakmış ama arazi sahipleri, söz sahibi çiftçiler ve zamanın nakliyecileri (at arabası sahipleri) karşı gelmiş, bu güzel hizmeti yaptırmamışlar. Şimdi de Çorum’dan tren yolu geçireceğiz diye çalmadık kapı bırakmıyoruz.

Rahmetlik anamın dayıları vardı, İstanbul’da yaşıyordu ve orada vefat etti, İhsan dayı. Onun hanımına ailede herkes, Hacer yenge derdi. Anamlardan 10 yaş büyük olmasına rağmen biz de Hacer yenge diye hitap ederdik.

        Rahmetlik Hacer yengemiz, babasının sarayda tavuk yolucusu olduğunu söyler ve bu görevinden dolayı nasıl onur duyardı.

Rahmetlik Yedi Sekiz Hasan paşanın mevki ve görevlerini düşününce kendisiyle ne kadar gurur ve onur duysak azdır diyorum.


        Yedi Sekiz Hasan Paşa güçlü, kuvvetli, sadık ve padişahın sağ kolu bir adam ama ileriyi gören, Çorum’u Çorumluyu da seven yüce bir paşaymış

Allah gani gani rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun inşallah.

        Saygı ve sevgilerimle.