Birçok işlerin faydası, kişiye özel, tek yönlü değildir. Meselâ, siz kendi zevkiniz için çiçek bahçesi yaparsınız, ta bilmem nerede arı kovanı olan birkaç kişiye bilmeden hizmet etmiş olursunuz.

Fakat yıllarca çıkan YAZILIKAYA, böyle değil. Tamamen okuyucu memnun olsun ve en azından Çorum edebiyat dünyasına bir katkı olsun niyeti ile çıkmıştır. Düşünsenize, 15 günde bir ve reklamsız çıkıyordu. 15 günde bir ve Cuma günü YAZILIKAYA çıkıyor diye önemli bir tiraj artışı da görmüyorlardı. Gazete renkli çıkıyordu bu artı bir maliyet; Yazılıkaya eki çıkıyordu, al sana bir maliyet daha. Nihayetinde her gazete bir ticarethanedir. Onca personel çalışıyor. Üstelik gazetenin fiyatı (o tarihe göre söylüyorum) on yıldır 40 kuruş.

*

Hâl böyle iken, Sayın Mehmet Yolyapar’ın “Yine, yeni, yeniden” diyerek, tekrar YAZILIKAYA’yı çıkarmasının sebebi hikmeti nedir acaba? Üstelik renkli ve üstelik 32 sayfa.

*

Arada bir yazdığı başmakalelerden Sayın Yolyapar’ın yazı dilinin başarısını görüyoruz.  Özel hayatında okuyan ve kitap aşığı bir insan olduğunu, sık sık atılımlar yapmayı sevdiğini de biliyoruz. 

“Yeniden” diyerek edebiyat dünyasına daha kapsamlı girmesinin sebebi; Mehmet Bey’in Çorum sevdasıdır. Sanat ve kültüre verdiği değerdir. Bu atılım, hakikaten bir yürek işi, bir kültür sevdası. Sayın Yolyapar’ı ve onu yüreklendirenleri bütün samimiyetimle tebrik ederim.

*

Çok güzel bir ekip, çok geniş bir kadro göze çarpıyor. Bu harmandan, elbette çok kaliteli bir ekmek çıkacağı kesin.115’inci ama 2017’nin ilk sayısını merak ve hevesle karıştırdım. Bir an, bir zamanların Hayat mecmuasını okuyorum sandım. Aslı itibariyle edebiyat, kültür ve sanat dergisi olacakken, tam bir mecmua kapsamında olması Çorum için gurur duyulacak bir artıdır.

*

Yine, yeni, yeniden diyerek “Edebiyat Dünyamızda” tekrar doğan YAZILIKAYA’ya hoşgeldin diyorum. Ancak!..

*

Sayın Çorumlu dostlar,

Bir hususu arz etmem lâzım. Mâlûmunuzdur ki, “marifet iltifata tabidir, iltifatsız marifet zayidir… Bu emeği, bu dergiyi, yaşatmak da size düşüyor. Daha doğrusu sadece Çorum Haber değil, yazılı ve görsel tüm Çorumlu basın ve yayını desteklemek size düşüyor. Çorumlular derken hem okuyucuyu, hem iş adamlarını kastediyorum. Yerel gazeteler, maalesef evlere ve ev kadınlarına ulaşmıyor. Esnaf belki evine götürüyor, ama diğer vatandaşlar evlerine bir yerel gazete almıyor. Hatta yaygın basından bile gazete almayanlar çok. Hem de pek çok. Koskoca Çorum’da yerel gazete satan bayi sayısı pek az. İlçelere de pek az gittiğini biliyorum. Böyle mi büyük şehir olacağız, böyle mi marka şehir olacağız?

*

Bazı işyeri sahiplerinden şunu duyuyorum: Çorum Haber alsam, Hâkimiyet okuyanlar, “Niye hâkimiyet almıyorsun” diyor. Hâkimiyet alsam, Çorum haber okuyanlar “Niye Çorum Haber almıyorsun” diyor.

Bu yüzden gördüm ki, ikisini de alan var, ikisini birden almamayı tercih eden de var.

Hayır dostlar bu mazeret değil. Bir yıl birine abone ol, bir yıl ötekine abone ol ve mutlaka dükkânına bir yerel gazete girsin. 

Çorumlu isek, bu basın bizim ise, destek olmak boynumuzun borcu. Lütuf değil, borç. Çorumlu olmak ve Çorum’a sahip çıkmak böyle olur.  

*

12 yıldan sonra yerel gazeteler 50 kuruş oldu. 12 yıl evvel gazete ve ekmek 35 kuruş idi. Ekmek şimdi 1 lira, gazete 50 kuruş. Beş gazete kapandı, kalan iki gazeteyi yaşatmak ve güçlendirmek gerekmez mi?

Kendi yerel gazetesini okumayan bir şehir nasıl marka olacak? Her şeyi Belediye ve Ahlatcı mı yapacak?

*

Çorumludan bir ricam daha var.

Dostlar ev aboneliğimizi artıralım. Bütün aboneler esnaf. Erkekler bu mekânlarda okuyorlar, ama ya hanımlar. Eşlerinizi okumaz ve anlamaz mı sanıyorsunuz? Siz ev abonesi olun bakın hanımlarınız nasıl merakla okuyor.

Gazete aboneliği ayda 12,5 lira. Yani bir paket sigara parası. Dumanını yel, parasını el, külünü yer alsın, tortusu ciğerimde kalsın diye bazıları 12,5 lirayı her gün sigaraya veriyor. En az 16 sayfa adam gibi bir gazeteye ayda bir kez 12,5 lira vermek mi zor geliyor?

Hele şimdi ayda bir ücretsiz YAZILIKAYA edebiyat eki var. Üstelik 32 sayfa, gayet vasıflı bir dergi. Eşiniz de okur, çocuğunuz da okur. Okumalı. Çorumlu kardeşim, Çorumlu isen vallahi vebal altındasın, haberin olsun.

*

Eee, Çorum’un iş adamlarının vebali yok mu? Vallahi var. Onların da bu hususta katkıları olmalı.

Abonelik bir yana, reklam vererek, sponsor olarak desteklerini esirgememeliler.

 Bir şehir, yolları, binaları, parkları, şehirleşme düzeni, ekonomisi, sanayisi, yazılı ve görsel basını, eğitim ve kültür seviyesi ile bir bütündür. O halde; halk olarak siz de elinizi değilse bile parmağınızı taşın altına koyun, bir gazeteye abone olun.

*

“Çorumluyuk, birbirimizden sorumluyuk” diyorsak, gereğini yapmamız lazım değil mi?