Hayat tercihlerle gidilen bir yoldur. Seçmek kadar, seçmemek de bir tercihtir.
Yaklaşık 15,5 milyon seçmen sandığa gitmemiştir. Sandığa gidip de geçersiz oy verenleri de bu sayıya ekleyiniz.
Herkesin şahsi çıkarları önem ve değer arz eder. Ama genel başkanların çıkar ve beklentileri herkesten daha, daha, daha çok “önem ve değer” arz eder. Her tercihin bir risk oranı vardır. Risk alıp de sura bedel ödemeye gelince, yandan çark etmek Türk siyasetinde sık görülen bir davranış biçimidir.
Basına yansıdığı kadarıyla (12 Ağustos 2014, Yurt Gazetesi, İdris Akyüz) CHP ve MHP’nin Genel Başkanları Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda anlaşmışlarken ne olmuştur da Ekmelettin İhsanoğlu aday gösterilmiştir?
Ekmelettin İhsanoğlu tercihinin sebeplerini anlamak için siyaset bilimci olmaya gerek yoktur. Bu tercih, Erdoğan’ın ilk turda seçilmesini sağlayarak, küresel çetelerin toplum mühendisliği hamlesi şimdilik sonuç vermiştir. Ama bu hamlenin ne sonuçlara sebep olacağının irdelemek ABD&AB’nin kısa ve orta vadeli planlarını öngörmek için önemlidir.
Erdoğan’ın yeni konumunu irdelemeden önce bir başka konuya da değinmek istiyorum.
Yaşanan seçim sürecinde bir de Emine Ülker Tarhan’ın adaylık hamlesi vardır. E. Ü. Tarhan, aday olsa da seçilme olasılığı E. İhsanoğlu aday olduğu sürece mümkün değildi. Bunu söylemek için de siyaset bilimci olmaya gerek yoktur.
Ancak Y-CHP Genel Başkanı için böylesi bir ismin adaylığına izin vermek demek, amiyane bir deyimle siyasi intihardan başka bir şey değildir. Anlaşılan Sayın Kılıçdaroğlu’nun görev süresi henüz devam etmektedir.
Türkiye’de bırakınız parti genel başkanını, bir dernek başkanı bile kendisine rakip olacak bir ismi kendi hür iradesiyle desteklemez. Siyasi tarihimize bakınız, kendi halefini yetiştiren bir genel başkan bulamazsınız. Tek adam saltanatının dayanılmaz albenisi… “Ben bilirim, ben seçerim, ben ne dersem o olur… İtiraz eden de bertaraf olur…” Seçim kaybedip de istifa eden genel başkan gördünüz mü?
Yapılacak ilk Kurultay’da kendisine karşı aday olacağı açıkça konuşulan Emine Ülker Tarhan’ın Kılıçdaroğlu tarafından aday gösterilmesine olur vermesi malum anlayışın doğasına aykırıdır. Ve Olmamıştır.
Eğer hem E.Ü. Tarhan, hem de E. İhsanoğlu aday olsaydı bu durum sadece ve sadece Erdoğan için kaymaklı kadayıf olurdu. Hepsi bu…
Sonuç… Öyle veya böyle Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmiştir. PKK adayı Demirtaş’ın hedefi %10 korku barajını aşmaktı. Burun farkıyla %10 barajını geçemese de aldığı sonuç PKK tabanında kayda değer bir sinerji yaratmıştır. İstenen de buydu.
Y-CHP ve MHP Genel Başkanları, özel görevlerini başarıyla tamamlayarak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını sağlamışlardır.
2002’de ani ve şahsi bir kararla DSP, ANAP, MHP koalisyonunu bozan da Bahçeli değil midir? Bu süreçte Kemal Derviş’in bazı üst düzey askerlerin de katkılarını unutmamak lâzım.
Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını sağlayan da MHP gurubunu Meclis’e girmeye zorlayan yine Bahçeli değil midir?
Özet… Bazı isimler koltuklarını korumak uğruna küresel çeteler destek vererek hizmete devam edeceklerdir. Al gülüm, ver gülüm… Ben yoruldum, sen oyna…
Gelelim uzun bir zamandır ABD ile arası bal şeker olamayan Erdoğan’ın durumuna…
Obama’dan ABD ziyareti için randevu verilmeyen, Obama ile telefonla bile görüşemeyen Erdoğan’ın hangi taktik hamlenin bir parçası olarak Cumhurbaşkanı olmasına izin verilmiştir?
Küresel çetelerin planlarına uymakta şişkin egosu nedeniyle zorlansa da ondan daha uygun birisi henüz bulunamamıştır. Küresel çetelerin AKP’nin politikalarından değil sadece Erdoğan’ın durdurulamaz gidişinden rahatsız oldukları bir gerçektir.
Burada Abdullah Gül etkenini düşünmek zorundayız. Erdoğan tarafından önce Cumhurbaşkanı adayı olması engellenmiştir. Erdoğan, AKP’nin kurucu koalisyon ortağı F tipi yapı ile gemileri yakmıştır. “Ne istediler de vermedim!” dediği “yapı” şimdi günah keçisidir. F tipi yapı ile yakınlığı bilinen Abdullah Gül’ün önce Cumhurbaşkanlığı adaylığı engellenmiştir. Şimdi ise AKP’nin başına geçmesi engellenmiştir.
Gelinen noktada “Neler olacak şimdi?” sorusuna yanıt bulmak gerekmektedir.
(SÜRECEK)