Kadın; yeryüzünde bildiğimiz güzel ne varsa hepsiyle özdeştir… Yaşamın yarısı, diğer yarısını da doğuran, doyuran, büyüten “adam” edendir!

Kadın, yaşamın kaynağı, özüdür…

Yine bir “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle “şiddet, cinayet, taciz, tecavüz, mobbing, çocuk yaşta evlilik vb… ”sorunlarına karşı mücadele ve duyarlılık bilinci oluşturmak adına etkinlikler yapılacak.

Yeni umutlara düşler kurulacak…

*

1857 yılında ABD’nin New York kentinde, dokuma işçisi kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi isteğiyle başlattıkları eylem, kadın hakları adına ilk işaret fişeği olmuş, ardından Avrupa ülkelerinde de yıllar yılı ölümler pahasına hak mücadelesi verilmişti.

Ülkemizde ise, Cumhuriyet’le birlikte Büyük Atatürk, kadınlarımızın eşitliğini sağlamış ve tüm yurttaşlık haklarını Avrupa’dan da önce tanıyıp bu alanda büyük bir devrime imza atmıştı.

*

Sorun sarmalının kaynağı; kadına bakış, algı ve bilinç meselesidir. Çözüm yasalarla birlikte kafaların değişiminden geçmektedir. Kirpiklerinin gölgesine şiirler yazılan, yürüyüşüne türküler yakılan kadın…

“Çok seviyordum, kıskandım öldürdüm” denilen de kadın. Bu çelişkiyi çözmeden kadın sorunu çözülemez! Anneler, erkek çocuklarını büyütürken, yükledikleri “Güçlü erkek” efsanesinin yaşamda nelere yol açabileceğini bilmelidir…

Her ülke halkı yaşadığı düşünsel iklimden etkilenir, sosyal yaşam böyle şekillenir. Yönetenler, kanun yapıcılar, aydınlar, bilim insanları her sözleri ve davranışlarıyla toplumu olum- olumsuz etkiler. Toplumlarda eğitimle etik, değerlerine kavuşur.

Sorunların azaldığı bir dünya ve ülke özlemiyle…

KADIN

Yaşamın bir yarısı...

Gökyüzünün mavisi,

Okyanusların müzik perisidir:

Kadın!

Diğer yarısını...

Doğuran, doyuran,

Adam edendir:

Kadın!

Anatolia'nın Ana Tanrıçası,

Bereketli Kybele'si!

Savaşçı Amazonları,

Güzellik Kraliçesi,

Anadolu'nun çileli fakat onurlu,

Yedi Köyün Zeynep'i

Olmaktan gururludur:

Kadın!

Eski çağların siyes'i,

Şimdilerde...

Sarı başakların buğday tanesi!

Ellerinden saygı ile öpülesi...

Tüm uygarlığın anası kadındır:

Kadın!

Fatma Nilüfer Yalçınkaya