Bu yıl 65 yaşıma girdim, 12 Mayıs’ta…İnsanın yaşamında önemli dönüm yaşlarından birisi, altmış yaşıma girerken tesadüf bir proje nedeniyle yurtdışındaydım. Yine, çok uluslu bir doğum günü kutlamıştım. Şimdi yine yurt dışındayım aynı gerekçeyle…Tesadüf olsa gerek…

Yaşlanmak ayrı, yaş almak ayrı, ben yaş alanlardanım galiba.

Ve bir dönüm noktası bence, istersen köşeye çekilip yaşlılık kartı alabilirsin, kendini güvencede hissedip, huysuz bir yaşlı olabilirsin, önüne her geleni eleştirerek…İstersen duruma ruhen, bedenen uyum sağlayıp yeniden yenilenebilirsin. Ama istersen yeniden bilgeliğinle, deneyimlerinle hayata başlayabilirsin. Hepsi senin elinde.

Yaş alırken deneyimler elbette önemli, ama bundan sonra hata yapmayacağım anlamına gelmez. Her yaş hatalarıyla da güzel..

Hata yaptığını kabul edersen tamam, veya başkaları seni hata yapmaya ikna ederse yine tamam, önemli olan kabul etmek, ders çıkarmak…Yük olarak taşımadan yola devam…İster hatalardan örülmüş dikenli yol, ister ektiğin çiçek tohumlarının çiçeklendirdiği çiçekli yol, masallardaki gibi tercih yine senin.

Aslında bir çok şeyi çözümlemiş oluyor insan bu yaşlarda. Çocuklar, çok çalışmak, benzeri durumlar, bunun için daha özgürsün, daha çok kendine zaman ayırabilirsin, kendini daha iyi tanımak için fırsatlar yaratabilir, içindeki çocuğu, genci bulup onlarla sevebilirsin. Sevdiğini söylemek için çok gecikmeden dokun tüm güzelliklere...

Deneyimlerim diyor ki, dost dediklerin zaten senin yanındaır, dost olmayanlar, sana uymayanlar, daha çok senin yaptıklarınla değil düşüncelerine, başarılarına, mutluluklarına değil, senin yanlışlarına odaklananlar zaten yanında değillerdir. Elalem ordusunun gönüllü neferleri gibi.. Olsun, onlara da teşekkür, mutlaka yol arkadaşlığı sırasında birşeyler öğretmişlerdir sana.

Gerçek dostluklar ayrı, insanı genç kılan en önemli gerçek arkadaşlıklar, dostluklar, onlar başka…Hiç bitmeyen,sürekli akan köy pınarları gibi, rahatlatan ferahlatan hep yanında olan, iyi günde, kötü günde hatalarınla, güzelliklerinle, seni olduğun gibi kabul eden dostlar iyi ki varlar ..Binlerce sevgi, selam hepsine.

Her deneyim bir öğreti; bu öğretiler seni büyütüp olgunlaştıran olaylar. Fazla takılma, hiç keşke deme, keşkeler geri gelmiyor, keşkeler sana bir yük..Sırtında ağrı ve ağırlık..Baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı bu keşkeler.. Yaş alırken bu yükleri taşımamayı öğreniyor insan..Ben öyle yaptım.

Her yaş bir umut, bir heves, yeni bir hayal kapısı. Hayal deyince, benim hiç vazgeçmediğim şey hayal etmek, gerektiğinde peşinden gitmek, vazgeçmemek…Ben öyle yaptım, vazgeçmedim, vazgeçmeye niyetim yok...Umut ve hayalden vazgeçtiği zaman 65 yaş havasına girer insan...

Öğrenmek, insanı genç kılan en güzel şey. İster okuyarak, ister gezerek,ister araştırarak,gerçekten öğrenmenin yaşı yokmuş ve daha öğrenecek ne çok şey varmış...Ben herşeyi biliyorum demek, yaşlanmanın en önemli belirtilerinden. Öğrenmeye devam o halde…

Sanat: Mutlaka bir dalı ile ilgilenin. Yeni kapılar, hayaller, umutlar, hayata dair ne varsa sanatın içinde. Ruhunuz dinlenir, dinginleşir..ufkunuz genişler.

Sağlıklı yaşam: Bu konuda o kadar çok şey söyleniyor ki, kafanızı karıştırmayın, bedeninize sorun, içinize sorun ne yeyip ne içeçeceğinizi, o mutlaka cevap verecektir...Bedeninin sesini duymak çok önemli, arada dinleyin onu, spor yapın, su için, gülün bol bol, gülümseyin..

Hollanda, insanların en mutlu olduğu ülkelerden birisi imiş. Gözlemliyorum burada olduğum süreçte; mutluluk reçetelerinden birisi gülümsemek , tanı veya tanıma insanlar birbiriyle mutlaka selamlaşıp gülümsüyor. Bu ne güzel bir kültür..

Müzik: Benim için çok önemli yeri var, her melodi bir anı, bir iz, her tını bir renk…Hangi tür derseniz, güzel olan, kulağıma hoş gelen, heyecan veren, enerji veren, bende yeni duygular yaratan her tür müziği dinlerim. Klasik, jazz, rap,metal, rock, Türk sanat müziği, türküler, devrim müzikleri, etnik müzikler..Repertuarı alabildiğine geniş tutmak gerek..Ben bunu yapıyorum, çok keyfli, deneyin derim; yürürken, koşarken, iş yaparken..

Dans etmek süper… Yapmam, yapamam demeyin, deneyin, kursa gidin öğrenin, her fırsatı değerlendirin dans edin. Ruhunuzu ve bedeninizi dinamik tutacaktır..Hayatın ritmini yaklamanın en estetik yolu…

Doğa ve doğal olan herşey benim yol arkadaşım oldu.. Olmazsa olmazlarım doğada gezmek, toprağa basmak, doğanın sırlarına yolculuk yapmak..Kuş sesleri ile uyanmak... Doğal olmak, doğal davranmak, kendin gibi olmak ve doğayı reddetmemek, sevmek yaşlanmamanın en önemli tarafları...Yoksa yaşadığın sürece kendi doğallağını başka yerlerde arar durursun..

Aile dinamiği: Bu çok önemli. Birlikte büyüdüklerin, en yakın yol arkadaşların, büyüklerin, kardeşlerin, ablaların, akrabaların, yeğenlerin, kuzenlerin…Beni en genç kılan, birlikte büyüdüğüm kızlarım ve yeniden gençleşmeye başladığım, birlikte tekrar büyüyeceğim torunlarım..

Bunlar en önemli yaşam destekleri insanın, iyi ki varlar..

Üretmek, üretmekten, hayata katkıdan vazgeçmemek..Üretirken öğreniyor, gelişiyor, daha gençleşiyor insan ..Her ne olursa hayatı güzelleştirmek için katkı sunmak..Gönüllü olmak örneğin, gönülden.

Aşktan,sevgiden, sevdiğinizi söylemekten hiç vazgeçmemek…Ben öyle yaptım, her ne yapıyorsam aşk ile sevgi ile yaptım. Bir de baktım ki en önemli formüllerden birisi, aşkın kendisi olmak ..Aşk yaşlanır mı? Hayır. Sevgi biter mi? Hayır. İşte o zaman, güzel olan her şey seninle oluyor..İşte o zaman ânı yaşamak hiçbir şeyi yarına bırakmadan, ertelemeden, hemen şimdi... Anda kalırsan, anı yaşarsan uzun uzun arayışlara çıkmıyorsun, kişisel gelişim kurslarına gitmiyorsun..Aşk seninleyse, her ne yapıyorsan aşkla yapıyorsan ..zaten o andasın.

İstediğin zamanda, istediğin gibi kalıp, yaşlanmıyor, yaş alıyorsun…Zamanla yarışmıyor barışıyorsun…

12.05.2022 - Hollanda / UTRCEHT