Hamlet adlı eserinde, “Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu” diyerek hayatı özetleyen tüm zamanların en büyük dahisi Şekspir, 26 Nisan 1564’de İngiltere’de Stratford-Upon-Avon’da doğmuş, 26 nisan 1616 tarihinde aynı şehirde ölmüştür. 

Şekspir, dünyada en çok okunan, en çok oyunları oynanan tüm zamanların en meşhur yazarıdır. Aşk, evlilik, ölüm, suç, ihanet, sadakat konularında güçlü dili ve kurgusuyla insanların her türlü ruh halini sözlere dökerek, gönülleri fethetmiştir.

Gösterişi sevmez, kadınların peruk ve dudak boyasına çok kızarmış. Kalabalık ve ter, sarımsak kokan, olur olmaz yuhalayan aşağı tabakadan nefret edermiş. Halktan gelmesine rağmen aristokrasiye ve müziğe hayranmış. 

Eserleri yüzü aşkın dile çevrilmiş. Hamlet, Othello, Kral Lear, Macbeth gibi trajedileri Şekspir’i dünya çapında üne kavuşturmuştur. Şekspir kendi tiyatrosu, "The Globe," için yazdığı oyunları tek kelimeyle muhteşem, soneleri ise derinden etkiler insanları.

Korkuyorum,

Yağmuru seviyorum diyorsun, / Yağmur yağınca şemsiyeni açıyorsun...

Güneşi seviyorum diyorsun, / Güneş açınca gölgeye kaçıyorsun...

Rüzgarı seviyorum diyorsun, / Rüzgar çıkınca pencereni kapatıyorsun...

İşte, bunun için korkuyorum;  / Beni de sevdiğini söylüyorsun... 

ÖNEMLİ ESERLERİ:

ROMEO VE JULIET

Romeo ve Juliet, kan davalı iki ailenin birbirine aşık çocuklarıdır. Oyunun sonunda Juliet istemediği başka bir adamdan kurtulmak için etkisi bir süre sonra geçen bir zehir içer. Romeo ise Juliet uyanmadan önce onu görüp ölü sandığı için gerçek zehiri içer ve ölür. Bundan bir süre sonra uyanan Juliet ise Romeo'nun öldüğünü görünce dayanamaz ve Romeo'nun hançerini kendisine saplar.

KRAL LEAR

Shakespeare'in iyi evlat-kötü evlat olaylarını 2 ayrı hikâyede işlediği oyunudur.

MACBETH

Macbeth, tüm dünyadaki hem profesyonel hem de amatör tiyatrolar tarafından sıkça sahneye konulur. Macbeth'in hikâyesi, genellikle güç düşkünlüğü ve arkadaşlara ihanet konularında örnek bir hikâye olarak gösterilir.

HAMLET

Hamlet'te, babası öldükten sonra annesiyle evlenen amcasının babasını öldürdüğünü öğrenen Danimarka Prensi Hamlet derin bir acıya kapılarak öç almaya karar verir.

Hamlet'in tek arzusu babasının öcünü almaktır. Sürekli planlar yapar. Hamlet'in babasının katili olan Kral Claudius, onun kendisini öldürmek istediğini anlar ve Hamlet'i İngiltere'ye gönderir. Öcünü almak için tekrar gelen Hamlet'e karşı, kendini tehlikede hisseden Claudius, Laertesle bir olup Hamlet'i öldürmeye karar verir. Sonunda Hamlet; Claudius, Gertrude ve Laertes ölür...

ANTONİUS VE KLEOPATRA

Tutkulu bir aşkı ve tarihsel olayları veren bu tragedyada Mısır'la özdeşleşen Kleopatra'nın Antonius tutkusu, Roma imparatorluğu içindeki karışıklıklar, Antonius'un Kleopatra'dan hem uzaklaşmak istemesi hem de her seferinde ona koşması, iki yetişkin insanın birbirlerini vazgeçilmez kılıp, aşkı acılarıyla, saplantılarıyla yaşamaları anlatılır.

Othello, Bir Yaz Gecesi Rüyası, On ikinci Gece, Şekspir’in diğer önemli oyunlarındandır.

“Bütün dünya bir sahnedir.” diyen Şekspir, dört yüz yıldır efsaneleşmiş ününü sürdürüyor.  52 yıl süren kısa hayatına 38 tiyatro eseri ve 154 sone sığdıran tüm zamanların en büyük dahisi Şekspir, oyunları ve ölümsüz soneleriyle dünya durdukça yaşayacaktır.