PARETO ANALİZİ NEDİR
Pareto analizi ile çok önemli bir yönetim yaklaşımı yaratarak işletmelerde fayda ve verimliliğin arttırılmasının mümkün olabileceğini unutmayalım. Burada temel felsefenin “KÜÇÜK DETAYLARDA KAYBOLMAK YERİNE BÜYÜK VE ÖNEMLİ KONULARDA YOĞUNLAŞMA”
Olduğu bir durum söz konusudur.
Düşünce, zaman ve emeği ormanın tamamı üzerinde yoğunlaştırmak gerekliliği ile tek tek ağaçlar üzerinde zaman harcamanın faydasızlığı gerçeğinden hareket ederek birçok yöneticinin düştükleri zaman ve verimsizlik tuzağından kurtulma çabasıdır önemli olan.
Bu analiz ismini Alferodo Pareto isimli ekonomi profesöründen almıştır. Hoca gelir durumunu incelerken ( İtalya) nüfusun; %20 sinin, gelirin; %80 nine kalan %80 de gelirin; %20 sine sahip olduğunu görüyor ve incelemelerini bu minval üzerinden açıklıyor.
Aslında gelişmekte olan birçok ülkede hatta günümüz Türkiye’sinde de benzer sonuçları görmek olasıdır. Gelir dağılımı adaletsizliğinin olduğu tüm kapitalist sermaye hâkimiyetindeki ülkelerde bu durum olasıdır.
Bu analiz birçok ülkede birçok akademisyen tarafından farklı alanlarda ama ana mantığında değişim olmadan uygulama yoluna giderek farklı ve değerli sonuçlar elde edilmiştir.
İşletmelerde ilk kullanım şekli stok ve kalite kontrol konularında uygulanmış sonra daha farklı hemen her alanda uygulanır olmuştur.
Örneğin stok kontrolde kullanılan mal ve malzemeler A,B,C,D gibi gruplandırılır
• A grubu malzemeler toplamda kullanılan malzemelerin % 20 si ama değer ve tutar olarak toplam malzeme tutarı, içindeki payı %80
• B grubu malzemeler ise malzeme cinsleri içindeki payı %30 fakat malzeme harcamaları içerisindeki payı %15
• C grubu malzemeler ise malzeme cinsleri içerisindeki payı %50 yi buluyor ancak malzeme harcamaları içerisindeki payı % 5 kadar
Malzeme cinsleri ve bunlara ait sarflarla ilgili malzeme stokları ve kontrol yöntemleri bu biçimde ayrı ayrı olacak şekilde sınıflama ve analize tabi tutulur.
Ekonomik gelişmeleri ve kuramları çok yakından takip eden Japonlar bu analiz yöntemini ilk fark edip işletmelerinde sıklıkla kullanan ilk ülke olarak belirlenmiştir.
İşletmelerinde bunu kullanan Japonlar kısa sürede ürün kalitesinde büyük ilerleme kaydederek “düşük kaliteli ucuz fiyatlı” ürünlerini “yüksek kaliteli, ucuz fiyatlı” hale getirmekte başarı sağlamışlardır
Hep söylenen “Japon mucizesi” ya da “Japon başarısı “belki de temelde bu yöntem ve analizin kullanılmasında yatmaktadır Batı ekonomileri de bu mucizeyi fark etikten sonra kendi işletmelerinde bunu kullanmayı yaygınlaştırmıştır
Sonuç olarak ülkemizde bu analizi uygulayan birçok yönetici ve işletme olduğunu düşünmek ve yaygınlaşmasının katma değer yaratacağı ve verimlilik sağlayacağını hayal etmek bile insanı heyecanlandırıyor 25.10.2015