YÖNETİM DE PARETO
İşletmede verimliliğin arttırılması çalışmalarından olan pareto analizinin çeşitli alanlarında ki uygulamalarından bahsederken yönetimdeki uygulama biçiminden söz etmezsek konuyu fazlası ile eksik bırakmış oluruz. Zira yönetim ve idari işlerde bu analizin uygulama alanları çok daha fazladır.
Yöneticiler en fazla işletmelerde zamansızlıktan ve zamanın darlığından söz ederler her konuya ve olaya ulaşmaya çalışan ve çalışma saatleri boyunca bu sorunlarla uğraşan yöneticiler zamanın rasyonel kullanımı için kendilerince çeşitli yöntemler de geliştirmişlerdir.
Bu makalede yönetimler için gerekli olacağına inandığım zaman planlaması konusunda pareto analizinin kullanım biçiminden söz edeceğim.
Yöneticiler genel olarak ifa ettikleri görevler ve işlerle ilgili olarak bir işlem ve veri kaydı tutmak durumundadır, ister ajandalarında isterse datalarında olsun yapılacak işler, yapılmışlar ve planlananlar gibi bir kısım işleri planlayarak icra etmek durumundadırlar. İşte bu listeler sizin analiz için veri kaynağımız olacaktır. Yaptığımız işler için belirli dönemlerde ayırdığınız -zaman çizelgesi- analizin temelini teşkil eder. Bu listeyi inceleyerek işleriniz içerisinde en önemli olan %20 sini A grubu işler olarak belirleyiniz, sonraki %30 una B grubu işler diyerek son parça işlerinizi de ( %50) C grubu olarak sınıflandırınız.
Buradan göreceksiniz ki zamanınızın %80 ni ayırmanız gereken işler A grubu işlerinizdir. B grubu işlere daha az zaman ayırmalısınız C grubu işleri ise başkalarına sorumluluk vererek delege etmelisiniz böylelikle bir yönetici olarak işlerinizi daha verimli ve başarılı yapmış olursunuz
Birçok işletmede yönetimde gördüğüm aksaklıklar tam da burada gözlemlenmektedir Bazı yöneticiler basit işleri ( Çok da önemli olmadığı halde ) astlarına delege etmekten imtina ederler, bu durumu sanki yetkilerini paylaşıyormuş gibi algılamaları sonucu önemsiz ve başkaları tarafından yerine getirilmesi mümkün birçok iş arasında zamanlarını harcarlar ve C grubu işlere ayırdıkları gereksiz zaman sebebiyle aslında daha önemli olan A grubu işlemlerini yerine getirmek için çok da kıymetli olan zamanı yaratamazlar aksine gereksizce tüketirler.
Ayrıca unutmayalım ki yöneticiler için önlerine sunulan her rakamsal tablo pareto analizi uygulamaları için bir veri teşkil etmektedir.
Günümüzde en kıymetli işletme kaynağı zaman olmaktadır; para tedarik edilebilir, makine teçhizat ikame edilebilir, insan kaynakları revize edilip geliştirilebilir ama zaman asla değişmez ve belirlenen zaman ölçüsü içerisinde uhdemizdeki işleri hakkıyla ve doğru yapmakla mükellefiz. İşletme sahipleri sizden bunu beklerken önemsiz işlerle zaman kaybetmek hem sizin başarınızı hem de işletmenin verimliliğini etkilemektedir.
Bu arada bir gözlemimi de paylaşmak isterim birden fazla yöneticisi olan işletmelerde gözlemlediğim bir sonuçta işlerin %80 i çalışan yöneticiler içerisinden % 20 si tarafından başarılmaktadır geriye kalan yöneticiler ya geri kalan küçük işlerle uğraşmakta ya da başarılı yöneticilerin işlerini zorlaştırmakla meşgul olmaktadır.
Sonuç olarak pareto analizi bir yönetim tekniği ve yönetim aracıdır bu aracı doğru bilmek doğru zamanlarda uygulamak yöneticinin başarısını ve dolaysıyla işletmenin verimliliğini artıracaktır.13.12.2015

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.