Kurumlar vergisi mükelleflerinde ise artırılan matrahlar;
- 2011 takvim yılı için 28.000 liradan,
- 2012 takvim yılı için 29.650 liradan,
- 2013 takvim yılı için 31.490 liradan,
- 2014 takvim yılı için 33.470 liradan,
- 2015 takvim yılı için 37.940 liradan az olamayacak.
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince artırılan matrahlar %20 oranında vergilendirilecek.
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin artırımda bulunmak istedikleri yıla ait yıllık beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş ve bu vergi türlerinden tahakkuk eden vergilerini süresinde ödemiş olmaları durumunda artırılan matrahlar %15 oranında vergilendirilecek.
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararlarının %50'si 2016 ve izleyen yıllar karlarından mahsup edilemeyecek.
Matrah artırımı muhtasar beyanname ile beyan edilen vergiler için de geçerli.
Ayrıca katma değer vergisi mükellefleri, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri beyannamelerindeki (ihtirazi kayıtla verilenler dahil) hesaplanan katma değer vergisinin yıllık toplamı üzerinden
- 2011 yılı için %3,5,
- 2012 yılı için %3,
- 2013 yılı için %2,5,
- 2014 yılı için %2,
- 2015 yılı için %1,5
oranından az olmamak üzere belirlenecek katma değer vergisini vergi artırımı olarak Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar beyan ederlerse, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılamayacak.
Matrah ve vergi artırımı kapsamında ödenen katma değer vergisi, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak nazara alınamayacak; ödenmesi gereken katma değer vergilerinden indirilemeyecek veya herhangi bir şekilde iade konusu yapılamayacak.
Hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şart. Bu vergilerin Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi halinde, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranın bir kat fazlası oranında uygulanacak gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunacak.
Hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergilerin gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmesi; indirim, mahsup ve iade konusu yapılması mümkün değil.
Matrah veya vergi artırımında bulunulması Vergi Usul Kanunu'nun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmiyor.
Daha önce nezdinde vergi incelemesi yapılmış olan mükelleflerin vergi incelemesi yapılan yıllar için de artırımda bulunabilmeleri mümkün.
Matrah veya vergi artırımında bulunulması, Kanunun yayımlandığı tarihten önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerinin devamına engel teşkil etmiyor. Ancak artırımda bulunan mükellefler hakkında başlanılan vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından itibaren bir ay içerisinde sonuçlandırılamaması halinde incelemeye devam edilemeyecek. Bu süre içerisinde sonuçlandırılan vergi incelemeleri ile ilgili tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmayacak. İnceleme veya takdir sonucu tarhiyata konu matrah veya vergi farkı tespit edilmesi halinde, inceleme raporları ile takdir komisyonu kararlarının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihten önce artırımda bulunulmuş olması şartıyla inceleme ve takdir sonucu bulunan farktan beyan edilen tutarlar mahsup edilebilecek.
Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi alınmayacak.
Vergi Usul Kanunu'nun 359 uncu maddesinin (b) fıkrasındaki "defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler" matrah artırımından yararlandırılmayacaklar.