Vedalaşmanın sözlük anlamı “Esenlikler dileyerek ayrılmak'' demek araştırdığıma göre.

Yapabiliyor muyuz bunu? Çoğunlukla hayır.

Veda etmek yerine feda ederiz bir çok güzelliği. Oysa ki bazı yaşanmışlıklar, bizi bir türlü bırakmayan bizi mutsuz eden, duygu ve düşünceler,insanlar,olaylarlar, travmalarımız, vedalaşamayız bir türlü bunlarla…

Sözlük anlamı ne güzel “esenlikler dileyerek ayrılmak”…

Çok önemlidir bizi rahatsız eden duygu, düşünce, olay ve insanlara esenlikler dilemek, bize öğrettikleri için teşekkür etmek ya, edemeyiz, çoğu zaman egomuz müsade etmez buna, yüzleşmeyiz bazen korkumuzdan.

Vedalaşırsak yerine ne koyacağız bizi mutsuz kılacak, boşukta kalırız, madde bağımlılığı gibi esir alır bizi. Esenlikler dileyerek veda edeceğimize cebelleşir dururuz bir ömür.

Hatırladıkça bizi üzen mutsuz eden herşeyi, daha hınçlanırız ,daha kinleniriz, eskilerde kalmış bir çok şeyle kavga ederiz , kavga etmekle kalmaz çevremizdeki insanlara anlatırız ,yeni tanıştığımız insanlara da tekrar tekrar anlatırız ,döner aynı ruh durumunu duyguyu yaşar, aynı enerji frekansına tekrar gireriz.

Biraz kültür olarak da yatkınız belki ,bizi rahatsız eden,üzen duygu, düşünce, olay ve insanları çağırmaya ,bağımlılık gibi kopamayız, haklı çıkmak için sorar sorgularız kendimizi, çevremizdekilerden onay bekleriz, aynı travmatik yaşantımızı başkalarına aktarırız,aman sakın ha, bak ben böyle yaptım, böyle oldu diyerek karşımızdakini iknaya çalışırız .

Güzel olayları ,insanları duygu ve düşünceleri çağırmayız ,mutlu olmaktan korkarız ,hayal etmekten ,güzel düşünmekten korkarız, hayal kurarım, ya olmazsa ,belki hayal kurduk olmadı,olabilir, hayat bu diye düşünmeyiz, hayal kırıklığına uğradık, o duygu ve olayla vedalaşmak yerine hayal kurmaktan vazgeçeriz.

Mutlu olmaktan korktuğumuz gibi mutluluklarımızı paylaşmayız ,ya başkaları kıskanır veya nazara geliriz diye, bu duygu düşüncelerle vedlaşabisek esenlikler dilesek, ne güzel olur mutlu olup doya doya yaşamaktan, paylaşmaktan korkmayız.

Arkasından mutsuzluklar geelcek diye bekleme duygusu yerine, esenlikler dileyerek vedlaştığımızı düşünün nasıl rahatlayıp prangalarımızdan kurtuluruz .

Umut etmek ne güzeldir umuda doğru yürümek güzel günlere inanmak,bak çok umutlanma, ya olmazsa ,ya gelmezse,ya iyi gitmezse, gibi duygu ve düşünceler bizi daha rahatlatır ,garantiye alırız böylece umutsuzluk duygusunu ,umutsuzluk umut etmemek bir eylem biçimine dönüşür. Vedalaşabilsek umut ertmeme duygu ve düşüncemizle, ne kadar özgürce umutlanırız güzel günlere.

Gülmek gibi, gülersek ağız dolusu, gülümsersek ,yüzümüzde güller açarsa ya , arkasından ağlayacağız inancıyla gülemeyiz. Bu inançla da vedlaştığımızı düşünün, rahatlıkla gülen, gülümseyen bireylerden oluşan ,hayata gülen gözlerle bakabilen bir toplum olamaz mıyız?

Eski, eskimiş, bizi rahatsız eden inançlarımızla vedalaşabilsek , esenlikler dileyerek ,boşluk yaşacağımızdan korkarız. Bunu da temkinlilik ,ayakları yere basmak ,rasyonel düşünmek, kendimizi garantiye almak gibi sığınacağımız alanlar yaratarak rahatlamaya çalışırız.

Korkularımızla, kaygılarımızla vedalaşmadığımız gibi,korku ve kaygılarımız sanki yaşam garantörümüzdür, onlar yaşanmış travmalarla içimize birikmiş tortularımızdır oysa ki…

Her güzel yaşantıda çağırmak için olumsuzlukları yerleşmişlerdir ,çoğu zaman bu vedlaşmadığımız olumsuz duygu düşünce yaşanmışlık ve tramlarımız bir çok fiziksel rahatsılıkların da sebepleri arasındadır, ya boyunda ,başta,belde ,dizlerde ,midede ,ağrı olarak yerleşirler veya ruhsal ve piskolojik bozluklar şeklinde ortaya çıkarlar. Çaresi bulunamaz bir türlü, nedenleri bulunamadığı gibi.

Hayat deneyimlerle doludur, başarmadığımız yaşantılar ,para kayıpları,zaman kayıpları insan kayıpları ,keşkeler,o mutsuz anımızda giydiğimiz giysiler eşyalar, sıkıntılı zamanlar, çaresizlikler,inişler çıkışlar,beyimizin kıvrımlarında ,ruhumuzda bedenimizde dolanır dururlar.

Bir deneyimir hepsi, ders almamız gereken öğretiler; yaşanmıştır, geçmiştir, ancak içinde bulunduğumuz anı, zamanı , geleceği bu duygu düşünce ve yaşanmışlıkların üzerine inşa edersek, geleceğimizi de aynı duygu düşünce ruhsal durum ve deneyimlere hazırlamış oluruz.

Saedece birey olarak değil toplum olarak da vedlaşmayız bir türlü.

Vedalaşalım hemen şimdi, hem de esenlikler dileyerek negatif yaşantılarımzla…

Negatif düşünen insanlarla hemen şimdi

Mutsuz kılan mutsuz eden duygu ve düşüncelerle

Kaygılar ve korkularla

Geçmişte yaşanan başarızlıklarla,yanlış deneyimlerle

Hayatımıza giren yanlış insanlarla

Hayal kırıklıklarıyla, yanlışlıklarla,keşkelerle

Prangalardan kurtulmak için, esenlikler dileyerek hemen şimdi…

Umut dolu şarkılar söyleriz o zaman, umut dolu şarkılar söylemekten, dinlemekten kaygılanmayız, anlamlar çıkarıp saatlerce tartışmayız , aşık olmaktan, sevmekten korkmayız… Güleriz, gülümseriz, şiirler okuruz umuda dair, yolculuklara çıkarız,umut dolu, mutlu insanlar yol arkadaşımız olur. Çocuklara, gençlere, geleceğe örnek oluruz. Onlara bırakacağımız en güzel miraslardan birisidir umutla, sevgiyle geleceğe bakmalarını sağlamak…

Bir deneyelim, esenlikler dileyerek vadalaşıp, güzelliklere yelken açmayı…Ne dersiniz ?

ANKARA