Çorum, “devlet adamı” ağırlığını taşımayan valiler de gördü, “Çorum olayları” örneğindeki gibi “basiretsiz” olanlarını da.
Ama, son yıllarda genellikle valilerinden memnun kaldı Çorumlular.
Gerçekten nitelikli idarecilerdi ki, Mustafa Yıldırım Çorum’dan Kayseri’ye gitti, Atıl Üzelgün Balıkesir’e, Hüseyin Poroy Danıştay’a, Mustafa Toprak Diyarbakır’a, Nurullah Çakır Rize’ye…
Bu saydığımız valilerin en belirgin özellikleri, Çorum’un hassasiyetlerine uygun, sorun çözücü, barış ve hoşgörü ortamını pekiştirici, “sağduyulu” idareciler olmalarıydı.
Tabii aynı zamanda “donanımlı”…
Çorum’un son Valisi Sabri Başköy’ü de biz, bu çizginin insanı olarak gördük.
Toplumun her kesimiyle barışık, alçakgönüllü, samimi, içten…
Onun içindir ki, merkeze alınması karşısında, yine toplumun her kesiminin üzüntülerine tanık olduk.
Gösterişsiz biçimde “sorun çözme” yeteneği ise önemle altını çizmeye değer bir özelliğiydi. Hitit Üniversitesi’nin yerleşke sorunu başta olmak üzere, gerçekleşen pek çok iş, O’nun sabırla ve özenle “ilmek ilmek dokumasının” bir sonucuydu.
İş dünyasının devlet katında çözülmesi gereken sorunlarında da hep olumlu ve yapıcı bir yaklaşım sergiledi.
Bize göre, “devlet memuru” görüntüsünün altında gerçek bir “devlet adamı” kumaşı saklıydı.
Onun için, Sünni kesimin dini önderleri de sevdi Sabri Başköy’ü, Alevi dedeleri de…İşadamı da, sokaktaki sade vatandaş da…Esnaf da, köylü de…
İnsanî tarafı nedeniyle bürokrat da…
Elbette, her yönetici gibi sevmeyeni de olmuştur, eleştireni de, başarısız bulanı da…
Biz, yalnızca kendi baktığımız pencereden gördüklerimizi yansıtmaya çalışıyoruz.
Bir de, sık sık vali değişikliğinin o il için hiç de yararlı olmadığına inananlardanız.
Vali gelir, il’i tanıması neresinden baksanız bir yıl sürer. İkinci yılda, koyduğu teşhislere uygun çözümler, projeler geliştirmeye başlar. Bunların sonucunu alması ise 2-3 yıl sürer.
Yani, bir vali için 5 yıllık görev süresi idealdir.
Vahim bir hatası olmamışsa, kabul edilemez bir defosu ortaya çıkmamışsa eğer…
Bizim bildiğimiz, Sayın Başköy için 25 aylık bir sürenin sonunda görevden alınmasını gerektirecek bir “gerekçe” de yoktu.
Siyasi tasarruftur, söylenecek söz yoktur. Yeni gelecek vali de çok değerli, deneyimli bir idarecidir, ama Sabri Başköy’ün merkeze alınmasından Çorumluların büyük bir çoğunlukla üzüntü duyduklarını da bir tespit olarak burada zikretmemiz gerekir.
Kendilerine, Çorum’a hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi, saygılarımızı sunuyor, makamların gelip geçici, ama dostlukların kalıcı olduğu gerçeğini tekrarlayarak, samimi duygularla ve görüşmek üzere “güle güle” demek istiyoruz.

Mehmet YOLYAPAR