Kaç kez yazdığımızı bilemiyoruz, bu yüzden belki okurlarımız da ezberlediler: Çorum, büyük özveri göstererek; dişiyle-tırnağıyla çabalayarak, samimiyetle ve iyi niyetle, devletin sağladığı destekleri en verimli şekilde değerlendirerek Orta Anadolu bozkırında bir “sanayi vahası” yarattı.

“Sanayi şehri oldu” diyemiyoruz elbette, yalnızca “sanayileşme hamlesi”ni başlattığını söylüyoruz…O dönem, Kayseri, Gaziantep, Denizli üçlüsünün hemen arkasındaki grupta, “sanayileşme yolundaki Anadolu kentleri” arasında yer aldığını vurguluyoruz.

Bu sayede Çorum, ekonomi bürokrasisi ve akademisyen ekonomi yazarları tarafından, “Anadolu Kaplanları” arasında sayıldı, “KOBİ Başkenti” ilan edildi. Üç-beş esnafın bir araya gelip fabrika kurması ise “Kalkınmada Çorum Modeli” diye nitelendi.

Ya sonra?...Sonra, adeta “Bu Çorum da çok ileri gitti!” denilircesine, mantıksız, ölçüsüz teşvik uygulamalarıyla Çorum’un önü kesildi, sanayileşmesi duraksatıldı. En başta demiryolu ve havaalanı gibi altyapı yatırımlarından mahrum bırakılarak, “nitelikli” büyüme fırsatı elinden alındı. Kent, yalnızca kendi kırsalından göç alarak büyümesini sürdürebildi.

Dün gündeme düşen bir haber ise, Çorum’un “Endüstri Bölgeleri” projesinde de dikkate alınmadığını göstermesi bakımından yeni bir hayal kırıklığı oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ilk “Endüstri Bölgesi”nin Trabzon’da kurulacağını belirtirken, “Üretim Reform Paketi” kapsamında taşınacak sanayi sitesi sayısının ise, Afyonkarahisar'ın da eklenmesiyle 11'e çıktığını açıkladı.

Endüstri bölgelerinin Trabzon, Ceyhan, Kuzey Ege'de Çandarlı, Batı Karadeniz'de Filyos ve Karasu'da kurulması planlanıyor. Taşınacak sanayi siteleri arasında ise, Isparta, Kastamonu, Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Sivas, Bursa, Tokat ve Afyonkarahisar'da bulunan 11sanayi sitesi yer alıyor.

Oysa, Özal döneminde, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Projesi hazırlanırken, Çorum üretim bölgesi, Samsun Limanı da dünyaya çıkış kapısı olarak düşünülmüştü. Zira, Çorum’da yatırım iklimi vardı, girişimci ruh vardı, sanayi altyapısı vardı…

Bu avantajlarına rağmen, nasıl gözden çıkarıldı Çorum? Yoksa, sanayileşme çırpınışları cezalandırılıyor mu Çorum’un? Bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya yönelik gayretleri “günah” hanesine mi yazıldı? Nedir bu “üvey evlat” muamelesi?..