İlimizde üniversitenin olması bizleri ne kadar sevindirmişti. Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak ilimize sağlayacağı katma değerleri birlikte düşündüğümüzde her bireyin üniversiteden fayda göreceği yadsınamaz bir gerçektir. Bu gerçek bizlere üniversitemize her alanda destek olmak gibi bir görev yüklemektedir, gerek ilimizde yaşayan,  gerekse Çorum dışında yaşayan tüm Çorumluların bu görev bilincine sahip olması gerekir.

Geçenlerde bir okurum üniversitemize bir bilgisayar yardımı yapacağını, yapacağı bu yardımın vergisel açıdan bir özellikli durum olup olmadığını sordu. Bu sorudan hareketle ben de sizlere bu haftaki yazımda,  üniversitemize yapılacak ayni (mal) yada nakdi desteklerin vergi mevzuatımız açısından sağladığı avantajları belirterek, bu avantajları bilmenin yapılacak desteklerin çoğalmasını sağlayacağı kanaati uyandırdı.

Üniversitemize yapacağımız yardımın türü bir ayni (mal) ya da nakit olabilir. Eğer ayni olarak yardım yapıyor isek bu iki şekilde gerçekleşebilir;  stoklarımıza mevcut mallardan ya da dışarıdan aldığımız bir malı vermek suretiyle yardımda bulunabiliriz.

Stoklarımızda mevcut olan bir malın verilmesi durumu; örneğin bilgisayar alım satımı ile uğraşan bir işletme isek ve stoklarımızda bulunan bir bilgisayarı üniversitemize bağışlamak istiyor isek, Üniversite adına malın alış bedeli üzerinden faturamızı düzenleyeceğiz, katma değer vergisini fatura üzerinde hesaplayacağız. Ayrıca fatura üzerine “bedelsiz, bağış olarak teslim edilmiştir” şerhi düşerek üniversiteye teslim edeceğiz. Teslim alındığına dair var ise bir ayniyat makbuzu yok ise üniversite tarafından düzenlenmiş bir teslim belgesini alarak kayıtlarımızda muhafaza edeceğiz.

Dışardan satın aldığımız bir malın teslimi; örneğin bir makine sanayi işletmesi olarak üniversitemize bilgisayar yardımı yapmak istediğimizde, dışarıdan satın aldığımız bilgisayarı işletme kayıtlarına diğer stoklar hesabında alacağız. Üniversiteye teslim edeceğimiz zaman kendi faturamızı düzenlemek suretiyle yine, fatura üzerine “bedelsiz, bağış olarak teslim edilmiştir” şerhi düşerek üniversiteye teslim edeceğiz. Teslim alındığına dair var ise bir ayniyat makbuzu yok ise üniversite tarafından düzenlenmiş bir teslim belgesini alarak kayıtlarımızda muhafaza edeceğiz.

Nakit olarak verilen destekler; Yapılan nakit destek, ya üniversitenin banka hesabına yatırılan ve açıklamasında “bağış ve yardım” şerhi olan bir şekilde, yada doğrudan üniversiteye nakit olarak verilerek alınacak bir makbuzla gerçekleştirilecektir.

Şimdi avantajlarına bakalım; İster mal olarak istersek nakit olarak üniversitemize yaptığımız her türlü bağış ve yardım, gelir veya kurumlar vergisi matrahından, beyannamede göstermek kaydı ile tamamı indirim konusu yapılacaktır. Ayrıca yapılan ayni yardımlar katma değer vergisinden de muaf olacaktır. Dolayısıyla yaptığımız yardım tutarının tamamı katma değer vergisi dahil elde ettiğimiz gelirden hiçbir kısıtlamaya tabi tutmadan tamamını gider olarak yazarak bir vergi avantajı sağlamış olacağız. Başka bir ifade ile, 75.000 TL faaliyet kârımız çıktığı örneğinden hareket edersek ve üniversitemize 15.000 TL’ lık bir bilgisayar bağışlamış isek, vergi matrahımız 60.000 TL düşecek ve 3.000 TL ( 15.000TL*%20) vergi avantajı sağlamış olacağız.

Hitit Üniversitemize, eğitim kadrosuna her alanda destek çıkmalıyız ve gerçekleştirdikleri faaliyetlerin içinde olmalıyız. Çünkü bu üniversitede bizim çocuklarımız okuyacak.