Umut; Geleceğe dönük bir kavram, “iyi ve güzel” olmasını düşlediğimiz şeylerin tümü. Özlemlerimiz, beklentilerimiz, insanı yaşama bağlayan tutku. Umudunu yitiren insan boşluğa düşer. Hep söyleriz ya “İnsan umutla yaşar” oysa şu günler, “Umduğumuz dağlara kar yağdığı” günler. Türk insanı hayal kurmayı bile hayal eder oldu.

Umduğunu bulamayan, hayaline ulaşamayan insan yıkılır, boşluğa düşer. Benim “Keşiş Dağı” adlı bir şiir kitabım var ve kitaptaki ilk şiirimin adıdır, Umut. İzninizle üç dörtlüğünü aktarayım, tam da bugünleri anlatıyor.

Umudum güneşle gelir sanırdım

Yağmur yağdı umutlarım ıslandı

Belki rüzgâr ile bir şans tanırdım

Sonra boran oldu, arada kaldı.
***

Umudumu gökyüzünde aradım

Bulamadım, yıldızları taradım

Belki bana uzak, belki bir adım

Umut dünyasında karada kaldı.
***

Aydınlı, umudu nerde ararsın

Umut, azim, karar kime sorarsın

Uygarlık adına hayal kurarsın

Umut insanlığı sırada kaldı.

*

Çiftçi tarlaya tohum ekerse, büyümesi, bol ürün vermesi bir umuttur. Fakat mazot fiyatları, gübre fiyatları, tohum, yedek parça fiyatları yüzünden çiftçi tarlayı ekemiyor. Neyi umut edecek? Tarlalar bakire dursun, bizim iktidar dış ülkelerde toprak kiralayıp ürün yetiştirme peşinde.

Öğrenci okulunu bitirecek, iş kuracak, kendisine ailesine yardımcı olacak. Ülkesinde iş bulamıyor, umudu dış ülkelerde, yaban ellerinde arıyor.

Sanayici mal üretecek, ihracat, ithalat yapacak, her gün yükselen döviz fiyatları, düşen paramızın değeri ile baş edemiyor. “Paramızın dibe vurması” ile övünen bir maliye bakanı var.

Mevcut iktidar, ülkede pamuğu, tütünü, şeker pancarını, çimento fabrikalarını, kâğıt fabrikalarını… Tükettiği gibi insanların umudunu da tüketti.

Peki, gelecek için yarınlar için hiç mi umut yok? “Yaşıyorsak umut vardır” der bir atasözü. Diğer bir atasözü ise; “En karanlık gece bile sona erer ve güneş tekrar doğar” demektedir. Biz sözü Nazım’ın bir şiiri ile bitirelim. Umut kimdeymiş?

“…Seni, memleketi düşünmüşümdür

Seni, memleketi ve dünyamızı

İşler atom reaktörleri işler

Yapma aylar geçer güneş doğarken

Ve güneş doğarken hiç umut yok mu

Umut umut umut

Umut insanda”