Geçtiğimiz hafta 19-20 Şubat’ta İzmir’de geniş katılımlı bir toplantıda idim. Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Tataristan’dan gelenler ve Türkiye ile beraber 39 derneğin iştiraki ile çok önemli bir forum yapıldı. (Forum: Enine boyuna tartışma. Açık oturum. Amaç neticeye ulaşmak değil, söz konusu olayı tahlil etmektir)
Formun birinci amacı, Ermenistan’ın işgâl ettiği Azerbaycan topraklarından (Karabağ, Laçin, Kelbecer, Ağdam, Fuzuli Zengilan, Cebrayil, Gubadlı’dan) atılması; Ermenilerin durmak bilmeyen saldırıları,
a.20 Ocak 1990 “Kara Yanvar”- Bakü katliamı;
b.25-26 Şubat 1992 Hocalı Soykırımı;
c.18 Mayıs 1992 Şuşa saldırısı;
d.Ermeni soykırım ve saldırıları yüzünden 25 yıldır çadırlarda yaşayan Azerbaycan Türkleri meselesi;
e.El’an devam eden fiilî Ermeni saldırganlığına, yayılma ve iftira politikasına karşı topluca tepki göstermektir.

*
Tek tek sesimiz çok zayıf kalıyor. Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Federasyon veya konfederasyon oluşturabilirsek belli tarihlerde tüm dünyaya müşterek deklarasyon yayınlayabiliriz düşüncesi ile 20 Ocak 2016’da İzmir’de bir çok güzel kararlar alındı. Bu forum, ikinci idi, birincisi üç ay önce Bakü’de yapılmıştı. Şimdi üçüncüsüne hazırlık yapılıyor.
Forumda kurulacak olan teşekkülün adı, kesin olmamakla beraber, adı, “ULUSLARARASI İŞGÂL, TERÖR VE SOYKIRIM YALANI İLE MÜCADELE FEDERASYONU (TEŞKİLÂTI) olacak. Merkezi BAKÜ olacak. Forumda kurucu ve geçici yönetim seçildi. İki ay içinde taslak tüzük (nizamname) hazırlanacak, kanunlar çerçevesinde (Azerbaycan Devleti kanunlarına göre) uluslararası statüde federasyon konumunda bir teşkilat kurulması aşamasına gelinecek.
Bu teşkilât veya federasyon sadece Azerbaycan Türklerinin değil, zulüm gören, ezilen, asimile edilen, sürgün, soygun, soykırım ve işgale uğrayan bütün Türk halklarının, haklarına ve meselelerine sahip çıkacaktır.
Bunu yaparken hangi ülkede olursa olsun, kanunlara saygı çerçevesinde hareket edecektir. Tepkiler, yazılı, sözlü, basın ve yayın organları kullanılarak yapılacaktır. Şiddet, hakaret, kışkırtma ve yasa dışı eylemlere tevessül edilmeyecektir.

*
KATILIM ÜMİT VERİCİYDİ
Türkiye’den on dokuz, Azerbaycan’dan on sekiz; Gürcistan’dan dört, Bulgaristan’dan bir, Kazakistan’dan iki, Tataristan’dan iki, İran’dan iki dernek katıldı. Ayrıca ben gibi ferdî olarak gelen üç kişi vardı. Halk ilgisi olarak tatmin ediciydi diyemem. Bütün Türkiye’de olduğu gibi, yüz kişiye ulaşırsın on kişi gelir. Buna alışkınız. Ancak mesele oraya gelenin kalabalıklığı değil, basın yayın organları ile tüm halka duyurmaktır. Eminim ki zamanla bu da olacaktır. Mühim olan bu forumun yapılması idi. Yapıldı ve ikinci hamle olmasına rağmen bence başarılı idi. Tertip heyetinin elinden geleni yaptığını gördük. Beşinci ve onuncu çalıştayda bile hatalar olacak. Bunlar normaldir.
*
İki yüz elli senedir hiç durmadan sürgün, soygun, soykırım, işgal ve ihanet gören dünyada tek millet vardır, TÜRK MİLLETİ. Buna rağmen susan ve kendine yapılan zulme ağlamayan, kin tutmayan millet yine Türk Milletidir. Hal böyle iken ne yazık ki Ermenistan tam tersini yaparak eğitim sistemini Azerbaycan ve Türkiye’ye düşmanlık üzerine kurmuştur. Çocuklarını ilkokuldan itibaren böyle yetiştirmektedir
*
Bu demektir ki Ermeniler ellerine geçecek ilk fırsatta yine soykırım ve katliam yapmaya hazırlar.
O HALDE, Türk Milleti olarak ne yapmalıyız? 80 yıldır uyuduğumuz gibi uyumaya devam mı edelim, yoksa karşı tedbir mi almalım? ELBETTE KARŞI TEDBİR ALMAYA MECBURUZ. İzmir’de gerçekleştirilen bu forumun ne kadar isabetli olduğu anlaşılıyor.
*
Bu tür faaliyetlerin ve organizasyonların güçlüklerini bilen biriyim. Bu işlerde mutlaka sponsora ihtiyaç vardır. Bu foruma destek veren İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı, Sayın AZİZ KOCAOĞLU’na, Bornova Belediye Başkanı Sayın OLGUN ATİLLA’ya, İzmir CHP İl Başkan Sayın ALAATTİN YÜKSEL’e, Karabağlar Belediye Başkanı MUHİTTİN SELVİTOPU’na, Buca belediye başkanı Sayın LEVENT PİRİŞTİNE’ye, Balçova Kültür Müdürü Sayın TUĞRUL KESKİN‘e teşekkür ederim. Bu tür hizmetleri millî bir vazife olarak görüyorum. Diğer belediyelere ve iş adamlarımıza örnek olacağını umuyorum.
İzmir- Iğdır Dernek Federasyonu öncülüğünde GÜRSEL ÖZDEMİR ve yönetim kurulunu, bu başarılarından ötürü tebrik ediyorum.
Ayrıca otobüs kaptanından, otel görevlilerine kadar bu işin ucundan, kenarından tutan herkese teşekkür ederim.
*
Yıllardır birlikte yaşadığımız 1001 sıkıntıları bilen ve acısını yüreğinde duyan sayın halkımızın artık böyle dernek ve teşekküllere ilgi göstermesinin, üye olmasının MİLLÎ BİR MECBURİYET olduğunu anlaması ve mutlaka harekete geçmesi dileğimle, … , üçüncü forumda buluşmak üzere hoşçakalın.