Bilindiği üzere tek işverenden alınan ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş olan ücret gelirleri tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmemektedir. Diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde de bu gelirlerin beyannameye dahil edilmesi söz konusu olmamaktadır.
Ücret gelirlerinin yıllık beyannameye dahil edilmesi halinde ise beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden, yıl içinde ödenen ücret üzerinden kesilen gelir vergisinin asgari geçim indirimi düşülmeden önceki tutarı mahsup edilebilecektir.
2013 yılında elde ettikleri ücret gelirleri nedeniyle beyanname vermek zorunda olanlar;
-Birden fazla işverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerden, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 26.000 TL’yi aşan ücretliler,
-Ücretlerini yabancı bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabı (istisna kapsamında olanlar hariç),
-İstisnadan faydalanmayan yabancı elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri,
-Maliye Bakanlığınca yıllık beyanname ile bildirilmesi gerekli görülen ücret ödemesi yapılanlar,
-Ücreti kesinti yoluyla vergilendirilmeyen yukarıda sayılanlar dışında kalan ücretliler.
Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2013 yılı için bu tutar 26.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 26.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir.
Maliye Bakanlığı’nca yapılan açıklamalara göre birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenebilmektedir.
Örnek 1:
Bayan (A) 2013 yılında üç ayrı işverenden ücret geliri elde etmiş ve ücretlerin tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiştir. Birinci işverenden alınan ücret 48.000.-TL, ikinci işverenden alınan ücret 5.000.-TL, üçüncü işverenden alınan ücret 19.500.-TL’dir.
Beyan durumunun tespitinde birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek olup, ikinci ve üçüncü işverenden alınan ücretlerin toplamı (5.000 + 19.500 =) 24.500.-TL’dir. Bu tutar 26.000 TL’lik beyan sınırını aşmadığından ücret gelirlerinin tamamı beyan edilmeyecektir.
Örnek 2:
Bay (C) 2013 yılında üç ayrı işverenden tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde etmiştir.
Birinci işverenden alınan ücret 36.000.-TL, İkinci işverenden alınan ücret 20.000.-TL, üçüncü işverenden alınan ücret 8.000.-TL’dir.
Birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek olup, 2 nci ve 3 üncü işverenden alınan ücretlerin toplamı (20.000 +8.000 =) 28.000 TL’dir. Bu tutar 26.000 TL’lik beyan sınırını aştığı için birinci işverenden alınan 36.000 TL ücret de dahil olmak üzere ücret gelirinin tamamı beyan edilecektir.
Örnek 3:
Serbest meslek erbabı Bay (D) 2013 yılında serbest meslek kazancı, konut kira geliri ve tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş iki işverenden ücret geliri elde etmiştir.
Bay (D)’nin serbest meslek kazancı 65.000.-TL, konut kira geliri 8.400.-TL’dir. Bay (D) elde etmiş olduğu serbest meslek kazancı nedeniyle mutlaka beyanname verecektir. Konut kira geliri de (Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan istisna tutarı ile ilişkilendirilmeksizin) beyannameye dahil edilecektir.
Bay (D)’nin birinci işverenden aldığı ücret 45.000.-TL, ikinci işverenden aldığı ücret 24.000.-TL’dir. Birinci işverenden alınan hariç, ikinci işverenden alınan ücret geliri 26.000 TL’lik beyan sınırını aşmadığından ücret gelirleri beyannameye dahil edilmeyecektir.