Türk Halk Biliminin (Folklor) parçası olan türkülerimiz, Türk milletinin tarihini, coğrafyasını, kültürel değerlerini, inançlarını, değer yargılarını yansıtır ve bizim insanımızın yaşanmışlıklarıyla doludur.

Türküler, insanın dünya üzerinde soylu başlangıcından günümüze kadar verdiği mücadeleyi söz, ritm ve musiki ile ruhlara işleyen eşsiz nağmelerdir. Atalar kültürünün mirası olan türküler, aşk, sevgi, ölüm, özlem, ayrılık acısı, gurbet, kahramanlık, savaş ve savaşa asker gönderme vb. gibi konularda söylenen, ağlaşıp, dertleştiğimiz el ele, kol kola halaylar çektiğimiz bir dost, ana, bacı, kardeş, hatta ruhumuzun kutsal topraklarda nefes alma imkanı bulduğu vatan gibidir. Türk milletinin ortak kimliğini oluşturan kutsallığıyla türküler tarihe ışık tutan aynalardır. Geçmişten bugüne türküler/ hikayeli türkülerle kültürel bellekte taşınan değerler dünyası, dilden dile aktarılarak ölümsüzleşmiştir. Türkülerin/hikayeli türkülerin büyük kısmı aşk/sevda konusunda söylenmiş olup şu şekilde sınıflara ayrılabilir:

-Hikayeli türküler: Yaşanmış ya da yaşandığı rivayet olunan aşıkların sevda türküleri ve efsaneleşen sevdaların türküleri.

-Hikayesi bilinmeyen (anonim) türküler.

Aşk/sevda konulu türküler/hikayeli türküler, eriştirici ve dönüştürücü gücüyle toplumun kutsalını oluşturur. Söz konusu türkülerin psiko-sosyal açıdan tahlili yapıldığında, tarihi ve kültürel birikimin kolektif bilinçdışında bıraktığı derin, izler, toplumun ahlaki değer yargıları, gelenekleri, inanışları vb. gibi tespitler ortaya çıkmaktadır.

Bana, türkü nedir gibi klasik bir soru yöneltilse her zaman "türküler candır" sözleri dökülüverir ağzımdan. Kısaca türküler benim can damarımdır, aşktır, dinlerken kendimi kaybettiğimdir.

Sözlerimi ünlü yazar Yaşar Kemal'ın deyimiyle "Bozkırların Tezenesi" aynı zamanda "Türkülerin Babası", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" gibi lakaplarıyla bilinen halk ozanı Neşet Ertaş'ın çok sevdiğin bir eserinin dizeleriyle bitirmek istiyorum...

Şu garip halimden bilen işveli nazlı

Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen?

Datlı dillim güler yüzlüm ey ceylan gözlüm

Gönlüm hep seni arıyor, neredesin sen?

Neredesin sen?

Nurlar içinde yat Neşet Ertaş...