Bir dostum telefon etti; “küfüre devam mı?”

“Küfüre devamın manası geçti. Gün çözüm üretmeye katılma günü. Sayın Cumhurbaşkanı’nın seferberlik çağrısını anlama günü” diyerek yanıtladım.

Bir de terörün unutturduğu yangın merdivenin kapısının kilitlenmesi konusunda yaşadığım (daha doğrusu kilidin yapısı) olayı eklemek istiyorum. Terör gelip geçicidir, ama yangın vs.nin yaşantı ile ilgisinin kalıcılığı vardır.

Terörü yenmemiz umudunda; geçmişte yaşanmış olayları göz önüne alınca, asla azalma yok.

Kurtuluş savaşı mucizesini yaratan ulusumuz, bu belanın da üstesinden gelecektir.

1970’li yılların ve 1980 yılının 12 Eylül’üne kadar yaşanan; öğrenciler arasındaki sağ-sol kavgaları, doğuracağı sonuç itibariyle daha tehlikeli idi. Ayrışma, iç savaşa götürme görüntüsü veriyordu. Onu bile atlattık.

Terör birlikteliğimizi güçlendirmeli…

Güçlendiriyor da… Cumhurbaşkanımızın seferberlik çağrısını; birlikteliğe ve mücadeleye gönülden katkı şeklinde anlıyorum.

Medyamızın dili, tavrı biraz düzelmeye başladı gibi geliyor bana. Daha da olumluya döneceğini umuyorum.

Seferberlik ne demek?... Coğrafya neden kader olsun?... gibi tartışmaları dile getirmeyi marifet sanıyorlar; Erzincan’ı 60 yıl ara ile iki defa, sıfırdan inşa ettiğimizi anlatınca, depremle birlikte yaşayan ülke için coğrafyanın kader olup olmadığını sorgulamayı bırakacaklardır. Ben umutluyum; terörü yeneceğiz.

*

Kapısı kilitli, kendisi yetersiz yangın merdivenleri tartışması hızla sürerken terörün üst üste artması; olayı unutturdu. Hâlbuki terör gelip geçici, yangın merdiveni yanlışları gibi olaylar bizim öz malımız.

Tartışmalarda hep kapının kilitlenmesi yanlışı tartışıldı. Bu tartışmanın eksikliğini anlamak için benim gibi, yeni fabrika çıkışlı kilidi monte ederken, tuvalette kilitli kalmak gerekir. Evet; 12 yıl marangozluk yaptım, yüzlerce kilit monte ettim ve bir defasında tuvalet kapısının kilidini monte ederken kilidin dili emniyet piminden kurtuldu ve beni içerde bıraktı!...

Bir başka örnek te; arkadaşımızın anlattığına göre on yaşında modern binanın yangın merdiveni kapısının kolu tam kumanda edemiyor. Kilidin dilini yeteri kadar çekmediği için kapı açılmıyor. Kilit özel açma uygulaması istiyor. Yani o katta durumu bilmeyen aileler kalsa, yangın çıksa, kurtulmaları mucize olacak. Onun için yangın merdiveni kapılarında otobüslerin bir çekiç darbesi ile kırılan camları gibi cam kısım olması gerekliliğini yazdım…

Terörsüz, yangınsız en güzel günler sizlerin olsun.