Gazetecilik, bir yandan “halkın gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkı” çerçevesinde “demokratik” ve “kamusal” bir görevdir.

Diğer yandan da, adeta “öğretmenlik” gibidir.

Doğru-abartısız haber, dürüst-objektif yorum ve arı-duru bir dille, gazetecilik tekniğine uygun bir sunum…

ÇORUM HABER olarak, 35 yıllık yayın yaşamımız boyunca bu ilkelere sadık kalmaya çalıştık.

Biliyoruz ki, yıllar yılı bu ülkede ve bu Çorum’da “gazete yazıyorsa doğrudur” şeklinde bir güven duygusu var olagelmiştir.

Yine, sözcüklerin doğru kullanımı ya da yazım kuralları açısından gazeteler “okul” gibi algılanmış, “gazete böyle yazıyorsa doğrusu budur” diye tereddütsüz kabullenilmiştir.

Ne var ki, çeşitli yayın organlarında veya dijital mecralarda, haberin doğruluğu da, yayın kuruluşunun güvenilirliği de, “sansasyon yaratıp ilgi çekme” hevesine kurban edildiği gibi, sözcüğün doğrusu veya kuralına uygun yazım, anlatım kaygılarından da tamamen uzaklaşılmıştır.

Oysa, bu meslekte doğru habercilik kutsal, yorum özgür olduğu kadar, Türkçe’nin doğru kullanımı da en temel sorumluluktur, zorunluluktur.

Yıllardan beri, çuvaldızı başkasına batırmadan önce, iğneyi kendimize batırmaya çalışmışızdır.

Haberlerde hata olabilir, ama iyi niyetli olduktan sonra hemen düzeltilir, telafi edilir.

Yazım hataları ise, yeterli dil bilgisine sahip olmayan okurlar tarafından doğru sanılabilir ki, bu, dilimize yapılmış bir kötülüktür.

Bizim yazı işleri kadromuz, doğru habercilik konusunda da, yazım kuralları açısından da bilgili ve deneyimli gazetecilerden oluşuyor. Ama, acele ve dikkatsizlik, yazılanları dönüp tekrar okumama gibi hatalar yüzünden, bizde de teknik hatalar, yazım hataları eksik olmuyor.

Bu yazıyı, dün 1. sayfamızda yer alan “Altyapı çalışması kışın da devam ediyor” başlığında “kışın da” sözcüğünün “kışında” diye çıkmasından duyduğum üzüntü ve mahcubiyet nedeniyle yazıyorum.

Belirttiğim gibi, arkadaşlarımızın “de-da-ki” eklerini bilmemelerinden değil, tamamen dikkatsizlikten…

Ama, buna hakkımız yok.

Toplum zaten büyük çoğunluğuyla bu kuralı bilmiyor, bir de biz kural hatası yaparsak, doğruyu hiç kimseye öğretemeyiz.

Gazetede her gün teknik hatalar, yazım hataları oluyor. Tüm yazıların düzeltmen elinden geçmesi için gerekli zamana da, imkâna da sahip olmayışımızdan…

Özür dilemekten başka çarem yok.

Anlayışınıza sığınıyorum.