Bilindiği üzere 13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 32 sayılı "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar"da önemli değişiklikler yapılmıştı.

Anılan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye’de yerleşik kişilerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım, satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedelini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacakları hükme bağlanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca 6 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile de uygulamanın usul ve esasları ile uygulamaya getirilen istisnalar ayrıntılı bir şekilde düzenlemişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca 16.11.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ ile 6 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'de, uygulamada karşılaşılan zorluklar ve piyasaların talepleri de dikkate alınarak önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre:

1. Serbest bölgelerde yapılan konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.

2. Serbest bölgelerde akdedilecek gayrimenkul kira sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak düzenlenebilecek.

3. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayanlar ile dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu, doğrudan veya dolaylı olarak yüzde elli ve üzerinde pay sahipliklerinin veya ortak kontrol ve/veya kontrolüne sahip bulunduğu şirketler ile serbest bölgedeki faaliyetleri kapsamında serbest bölgelerdeki şirketlerin alıcı veya kiracı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün.

4. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinin işletilmesi amacıyla kiralanmasıyla ilgili gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.

5. Gümrüksüz satış mağazalarının (free shop) kiralanmasına ilişkin gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün.

6. Gemi adamlarının taraf oldukları iş sözleşmeleri dövize endeksli olarak düzenlenebilecek.

7. Döviz cinsinden maliyet içeren eser sözleşmelerinde (yapım, inşaat, bakım, onarım ve yüklenim sözleşmeleri), sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.

8. İş makineleriyle ilgili satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenebilecek.

9. Taşımacılık faaliyetlerine ilişkin hizmet sözleşmelerinde akaryakıt fiyatlarına endeksleme yapılabilecek.

10. Türkiye'de yerleşik kişilerce düzenlenen ancak yurt dışında ifa edilen sözleşmeler döviz cinsinden düzenlenebilecek.

11. 13 Eylül 2018 tarihinden önce akdedilmiş bulunan iş makineleri dahil taşıt kiralama sözleşmeleri, menkul ve gayrimenkullere ilişkin finansal kiralama sözleşmeleri, gayrimenkul kira sözleşmeleri kapsamında verilen depozitolar ve sözleşmelerin ifası kapsamında dolaşıma girmiş bulunan kıymetli evraklar TL'ye çevrilme zorunluluğu kapsamında bulunmuyor.