“Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması 2010 yılında İstanbul’da düzenlenen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirve Toplantısı" sırasında TÜRKSOY tarafından önerilmiş ve oybirliği ile kabul edilmiştir.
Amaç “Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak, geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmak”tır.
İlk Türk Dünyası Kültür Başkenti 2012’de Astana olmuş. Astana 30 Kasım 2012’de Kapanış Töreni ile bayrağı Eskişehir'e devretmiştir.
26 Ekim 2014’de yapılacak devir teslim töreni ile bayrak Antalya’ya teslim edilecektir.
TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİNİN
ESKİŞEHİR’DEN ANTALYA’YA DEVİR TESLİM ETKİNLİĞİ…
Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında devir teslim töreni hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
“Devir teslim töreni; Devlet, siyaset, sanat ve basın mensuplarından oluşan konuklarımız ile Eskişehir Ertuğrul Gazi Yörük Türkmen Federasyonu temsilcilerini 26.10.2014 Pazar günü saat 17.00’da Antalya Yörükler Derneğinin Kepez’deki Yörük Kültür Parkına intikali ile başlayacak, saat 20.00’da Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde devir teslim töreni yapılacaktır. Ve akabinde Kırım’dan 19 farklı dilde şarkı seslendiren Sevil MEMETOVA, Dağıstan’dan dünya üzerindeki dört kontr-tenordan biri olan Ahmed AHMEDOV, Rusya Federasyonu Şor Bölgesi’nden ağız kopuzu üstadı Chıldıs TANNAGEVA, Kazakistan’dan Dombıranın mimarı Aslanbek SULTANBEKOV, Kazakistan’dan Kazakistan Devlet Sanatçısı Zakipa İMANGAZİYEVA, Afganistan’dan Abdul MANNAN konserleri olacak; Türk cura üstadı, UNESCO Yaşayan Kültür Hazinesi olarak belirlenen Hayri DEV ve yaşları daha küçük ama kendileri üstat sayılacak Yusuf BODUR ve Emre DAYIOĞLU birlikte çalıp söyleyecekler, Dadaş Âşık KAZANOĞLU doğaçlama yapacak, Şahımerdan Derneği Gençlik Kolları İkilisi bağlama çalacak ve söyleyecek, Ahmet KOCA Zeybek Ekibi gösteri yapacak, Yörük Ateşi Halk Oyunları Ekibi Teke Yöresi oyunlarını icra edecektir…”
Türk dünyasının Antalya buluşmasına; yukarıda isimleri belirtilen sanatçılar dışında ayrıca, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Bakanı Mustafa AHMED, Kırgızistan Eski Dışişleri Bakanı Askar AYTMATOV, Milletvekili Destanbek DJUMABEKOV, Afganistan’dan iki milletvekili Enayetullah B. FARAHMAND , Sayed Anwar SADAT ile Karaçay-Çerkes Özerk Bölgesi Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Basın Danışmanı ve Milli Eğitim Bakanı’nın katılacakları ifade edilmiştir.
Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emekleri geçen başta Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman ile değerli dostum Mustafa Kaya’ya teşekkür ederim.
İnanıyorum ki Antalya, uluslararası ilişkilerdeki deneyimlerini kullanıp Türk dünyasıyla olan kültür köprülerini geliştirerek yararlı etkinliklere imza atacaktır. Hepimize kolay gelsin…