Tıbbi eğitim… Herhangi bir olay hâlinde ki bu zaman zaman müdahil olduğumuz doğal afetler de olabilir, nasıl tıbbi müdahalede bulunduğumuza dair bilgilerimizi Türk Özel Kuvvetleriyle paylaştık.

 

Paraşütle atlama… Burada her ordunun kendine göre bazı atlama teknikleri olabilir ama beraber yürütülen bir operasyonda zamanlamadan atlayış şekline ortak bir yöntem üretilmesi konusuna eğilindi.

 

İletişim… Beraber bir operasyon yaparken telsizle iletişimin nasıl olacağını çalıştık. Planlama örneğin, ileride ortak bir rehine kurtarma operasyonu yürüteceğiz diyelim. Burada nasıl bir planlama yapacağımızı tatbik ettik. Kişisel ilişki, belki de en önemlisi, iki taraf arasında kişisel ilişkiler geliştirilmesi için çalıştık. Beraber vakit geçirdik, yemek yedik. Dışarıya çıkıp birlikte bira içtik, alışveriş merkezlerini dolaştık, sosyal aktivitelerde bulunduk.” 

“ORTAK ÇALIŞMALAR İÇİN TEMEL BİR BAŞLANGIÇ”

 
Osterholzer, bu tatbikatın ileride iki tarafın özel kuvvetleri arasında yapılacak ortak çalışmalar için temel bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, bundan sonrasına dair herhangi bir bilgi veremeyeceğini belirtmiştir. 

Bu tatbikatın devamının olacağını söylemekle birlikte sonraki çalışmaların ne zaman ve nerede olacağını gizlilik gereği açıklamayacağını ifade etmiştir. Ancak Colorado’da denenen temel taktik kabiliyetlerin bu işte bir emekleme safhası olduğunu anlatan Osterholzer, daha sonraki tatbikatlarda gittikçe daha sofistike operasyonların ele alınacağını söylemiştir. 

Nihai hedefin ABD Özel Kuvvetleri’nin Mayıs 2011’de Pakistan’da düzenlediği bir operasyonla öldürdüğü Usame Bin Ladin’inkine benzer harekâtlar olup olmadığı sorusuna ise,
 “Bin Ladin Operasyonu çok ileri bir form. Elbette ileride o da olabilir. Ancak ileride ne tür operasyonlar deneyeceğimiz bilgisini sizinle konuşamam” cevabını vermiştir. 

Osterholzer, tatbikatın ne derece başarıya ulaştığına ilişkin ise “Türk askerlerin motivasyonu son derece yüksekti. Bizim için de tatmin edici bir sonuç oldu” demiştir.

ABD ve Türk Özel Kuvvetleri arasında süresiz ve düşük rütbeli bir askerin imzasıyla yapılan mutabakat muhtırasında çok sayıda gariplik olduğuna dikkat çeken uzmanlar, gerçekleştirilmiş bir tatbikat bahane edilerek TBMM’den geçirilmeye çalışılan tasarının “karanlık” olduğunu ifade etmişlerdir. Uzmanlar, “Eğer gerçekleşmiş bir tatbikat için yasa çıkarılıyorsa suç işlenmiştir. TBMM’den yasa çıkarılmadan askerlerimiz tatbikata katılmıştır. Bu işin arkasında başka şeyler var” diyerek esrarengiz durumun altını çizmişlerdir.  

Emekli General Haldun Solmaztürk TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen ve Türk ve Amerikan Özel Kuvvetleri arasında işbirliğini öngören yasa tasarısı ile ilgili yanıtlanmayan çok sayıda soru olduğunu bildirmiştir.

Solmaztürk, “Bu kadar soruya kimse tatmin edici bir yanıt veremiyorsa gizlenen bir şey vardır. ABD ile ikili bir işbirliğine neden ihtiyaç duyulmuştur? Yapılmış olan bir tatbikatın TBMM onayına sunulması anlaşılır bir durum değildir. Yasanın gerekçesinde söz konusu mutabakat muhtırasının içeriği yok. Muhtıra süresiz. Bundan sonra yapılacaklar için de yasa gerekçesinde aydınlatıcı bir bilgi bulunmuyor” diye konuşmuştur.

Bu olayın Kandil’e yapılacak bir operasyonla ilgili olduğunu düşünmediğini ifade eden Solmaztürk, “Kandil’e operasyon yapacak olan bunu dillendirmez. Büyükelçi Kandil açıklamasını niye yaptı? Bu tür açıklamaları anlamak mümkün değil” ifadelerini kullanmıştır.

 

Yeşil Bereliler ‘Örtülü Operasyonlar’ için kuruldu

Amerikan Kara Kuvvetleri’nin özel bir birimi olan Yeşil Bereliler, 1952’de ABD Psikolojik Savaş Bölümü tarafından kurulmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde yasa dışı operasyonlara imza atan Yeşil Bereliler Amerika’nın hedefine koyduğu ülkelerde iç karışıklıklar çıkarmada, suikast ve büyük ölçekli patlamalarda kullanılmış, gizli operasyonlarda “örtülü operasyonlarda” görev almışlardır.

Yeşil Berelilerin Türkiye’de de görev yaptığı, son dönemlerde ABD Genelkurmay Başkanı ve NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı’nın “Amerikan Özel Kuvvetleri Türkiye’de…” ifadeleriyle basına yansımıştır.

ABD ile yapılan mutabakat metninde uzmanların dikkat çektiği noktalar…

Bu işbirliğinin iki taraf için de ucunun açık olmasının gizli bir amacı var mıdır?

Genelkurmay neden dışarıda tutuluyor neden bu mutabakata tepki göstermiyor? Mutabakat Genelkurmay’ın usullerine aykırı değil midir?

Mutabakat muhtırasının neden alt düzeydeki askerler imzalamıştır?

Olay kamuoyuna yansıyınca neden Kandil gündeme getirilmiştir? Kandil’e operasyon gerekçesiyle halkın tepkisi mi önlenmeye çalışılıyor?

Asıl amaç Suriye ve İran’a yönelik “örtülü operasyon” mudur?

TBMM onayı gerekiyorsa niye zamanında TBMM’den onay alınmamıştır?

Ergenekon, Balyoz vb tertiplerle Türk Ordusu etkisizleştirilir ve itibarsızlaştırılmaya çalışılırken ABD ile yeni bir İkili Anlaşma da yapıldığı anlaşılmaktadır. ABD’nin Kore’deki savaşına Mehmetçiği apar topar Meclis kararı olmaksızın gönderen Menderes’in kendisine örnek alan Erdoğan için şaşırılacak bir hamle değildir. Türk Ordusu, Haçlı seferlerinde ABD ile ortak operasyona çıkan lejyoner bir birliğe dönüştürülmek istenmektedir.

En yakın hedef Irak’ın resmen bölünmesiyle oluşacak çakma Kürdistan’ın korunması mıdır? Suriye’de her türlü desteğe rağmen sonuç alınamaması karşısında dış askeri müdahalenin provaları mı yapılmaktadır?

Şimdi ise PKK'lıların Öcalan'ın aldatması çerçevesinde sıra, silahlarını bırakmadan ülkeyi terk etmesine gelmiştir. Yeniden yapılanmak ve güçlenmek için bir fırsat yaratılmıştır. 

İşin en trajik tarafı bu hamleler karşısında sesini yükseltmesi gereken kesimlerin suskunluğudur, görmezden gelmeleridir. Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyenler umarım bu konuda gerekli tepkiyi gösterirler. Devrimcilik bayramdan bayrama miting yapmakla olmuyor ne yazık ki…

Bayramdan bayrama miting... Salonlarda "VATAN ve CUMHURİYET BULUŞMASI"

Al gülüm, ver gülüm!... Dostlar alışverişte görsün...