TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2019 yılı turizm geliri, bir önceki yıla oranla yüzde 17 artarak 34.5 milyar dolara çıkmıştı. Aynı yıl Türkiye’ye gelen turist sayısı ise 51.7 milyon olarak kayıtlara geçmişti.

2020, hiç kuşkusuz “pandemi yılı” olarak tarihe geçecek.

Covid-19 salgınının insanları evlerine hapsettiği, ülkelerin sınırlarını kapattığı, ölü sayısının 1.5 milyona doğru ilerlediği bir ortamda, turizmin eski canlılığını koruması elbette beklenemezdi.

Nitekim, 2020 yılının ilk 9 ayı ile ilgili veriler, Türkiye’nin turist sayısında ve turizm gelirlerinde yüzde 70’ler düzeyinde gerileme olduğunu gösteriyor. Bu sürede ülkemize gelen yabancı turist sayısı yaklaşık 9.5 milyon olarak belirlenmiş.

Turizm işletmelerinden ve ekonomisi ağırlıklı olarak turizme dayanan kentlerden, salgının ortaya çıktığı Mart ayından beri ciddi feryatlar yükseliyor.

*

Çorum turizmi, zaten tatmin edici rakamlardan çok uzaktı, pandemi sürecinde daha da geriledi.

Oysa, UNESCO Dünya Mirası Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva gibi dünya çapında değerli tarih hazinelerine sahibiz.

Bu zenginliklerimizi gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında gereği gibi tanıtamadığımız için, Çorum’un ekonomisine turizm gelirlerini katamıyoruz.

Turizmle birlikte Çorum’un sosyal ve kültürel hayatını canlandıramıyoruz.

*

2021’e girmeye hazırlanırken, turizm adına bir umudumuz var elbette: Koronavirüs aşısı…

Almanya’daki Biontech firmasıyla koronavirüs aşısını bulan vatandaşımız Prof.Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın umudu oldular.

Gerçi Prof. Şahin, normal hayata dönüşün gelecek kışı bulacağını söylüyor, ama aşının 2021’in ilk aylarında kullanılmaya başlamasıyla, yavaş yavaş rahatlama sağlanacağını umut ediyoruz.

Turizmciler de, Nisan 2021’i normalleşme döneminin başlangıcı olarak görüyorlar.

Aşı haberlerinin sektörde ciddi bir iyimserlik yarattığını belirten turizmciler, işletmelerin normalleşme dönemine “ayakta” girebilmeleri için faizsiz kredi, hatta hibe gibi çok ciddi desteklere ihtiyaç duyduklarını, bunun karşılığında 2021 yılında 40 milyar dolara varan bir gelir sağlanmasının mümkün olduğunu vurguluyorlar.

*

Çorum’un hak ettiği ziyaretçi sayısına ulaşabilmesi ve turizmden yine hak ettiği payı alabilmesi için, il çapında “seferberlik” ilan edilmesi gerektiğini her vesileyle ifade ediyoruz.

Eğer turizmde normalleşme hedefi Nisan 2021 ise, bu tarihe kadar Çorum’un tarihi ve turistik değerlerini tanıtma adına çok ciddi çabalar harcanması gerekir.

Hiçbir şey yapılmadığını söylemek istemiyoruz, ama daha fazlasının zorunlu olduğunu dikkatlere sunmaya çalışıyoruz.

Çorum’un hakkı adına…