Ülkemizin son yıllarda turizm sektöründe yaşadığı iniş-çıkışlar herkesin gözleri önünde…

Rusya ile uçak düşürme krizi, turizmin dibe vurmasına neden olmuştu. Sonra ilişkiler yumuşadı, Rus turistler yeniden ülkemize gelmeye başladılar.

Avrupa ve Amerika ile yaşanan diplomatik sorunlar da, Batılı turistlerin önemli ölçüde ayağının çekilmesi sonucunu doğurdu.

Doğal olarak, Batı’dan kaybedilen turisti Doğu’dan telafi etmek üzere çabalara girişildi.

Bu doğrultuda son haberi, 29 Mart 2018 günlü Hürriyet’te okuduk: “Turizmde Asya açılımı”…

*

Turan Yılmaz imzalı habere göre, Çin ve Hindistan’a yönelik dev bir turizm kampanyası başlatılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye ile Çin arasında turizmi canlandırmak amacıyla karşılıklı spor ve folklor etkinliklerinin planlandığını söylüyor.

Hintlilerde ise, düğünlerini Türkiye’de yapma eğilimi baş göstermiş. Hindistan’ın zengin sınıfı, zaten gösterişli düğünleri ile biliniyor. Bu düğünler için Türkiye seçilecek olursa, ciddi bir turizm potansiyeli ortaya çıkarılabilir.

*

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi ile kurulacak turizm ilişkisi, elbette Türk turizmine önemli katkılar sağlayacaktır.

Ama, Batılı turisti yeniden kazanma adına, Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinin tekrar canlandırılması, demokrasi, hukuk, insan hakları değerlerini hayata geçirmeye yönelik adımların atılması, turizm sektörünün asıl köklü kurtuluşu olacaktır.

*

Türkiye’yi geçen yıl kabaca 31 milyon turistin ziyaret ettiği, turizm gelirlerinin de 25 milyar dolar düzeyinde olduğu biliniyor.

Turizmde 2018 hedefi ise 36 milyon ziyaretçi ve 28 milyar dolar gelir olarak saptandı.

Bu hedefe ulaşabilmek için, hem Çin’e, Hindistan’a, diğer Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerine açılmak gerekiyor, hem de Batılı turistleri yeniden kazanmaya yönelik çaba içine girme zorunluluğumuz var.

*

Turizm konusu açılınca, Çorum olarak elbette içimiz yanıyor.

Başta Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’sı, Alacahöyük’ü, Şapinuva’sı ile paha biçilmez tarih hazinelerine sahip Çorum, ne yazık ki, hem yerli, hem de yabancı turist sayısı açısından son yıllarda çok büyük kayıplara uğradı.

Hitit uygarlığına, Japonlar ve başta Almanlar olmak üzere Avrupalılar büyük ilgi duyuyorlardı. Artık Hattuşa’yı kapsayan kültür turları düzenlenmez oldu. Boğazkale’deki turistik tesisler de, deyim yerindeyse “can çekişir” duruma geldi.

Çorum turizmini yeniden canlandırma adına, önümüzde bir fırsat var.

2018’in Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Troya Yılı” ilan edilmesinden yola çıkarak önerdiğimiz “2019 Hattuşa Yılı”…

ÇORUM HABER’in bu önerisi kamuoyunda büyük destek gördü, ama bu projenin hayata geçirilmesi için, Kent Konseyi’nin talebi olarak konunun Bakanlığa iletilmesi dışında henüz etkili bir çaba ortaya konulabilmiş değil.

Dileğimiz, herkesin “Hattuşa Yılı” önerisine sahip çıkması ve turizmi ayağa kaldıracak fırsatın yaratılması…

Çorum ekonomisi de, böyle bir kıpırdanmayı bekliyor.