Katıldığım bir geziyi düzenleyen firmanın sorumlusuyla şehir merkezinde dolaşıyoruz. İlk dikkatimi çeken yetkililerin birden çok otelle anlaşma yapmış olmasıydı. Geziye katılanların sayısının fazla olması, bay ve bayanların farklı otellerde konuk edilmesi, onların böyle bir karar almış olmalarının asıl nedeni olabilir. Firma sorumlusu, anlaşmalı otel sayısının birkaç tane olduğunu söyledi.
Oteller arasında konaklama ücreti olarak uçurum vardı. Ücretler euro, dolar olarak yazılmış. Türk lirası ile yapılacak ödemeler kısmı boş bırakılmış. Asıl ilginç olan yanı ise ilk bakışta daha iyi görünen otelin fiyatı diğerinden çok çok ucuzdu. Onun yarısı bile olmayan, şehir merkezine birkaç adım daha yakın olan otelin fiyatı yüz euronun üzerindeydi. Sadece sabah kahvaltısının bedeli 15 Euro olduğuna göre normal karşılanabilir.
Fiyat farkını firma sorumlusuna sorduğumda, verilen fiyatların turistlere yönelik olduğunu; yerli turistler için çok daha uygun tekliflerin sunulduğunu söyledi. Uzun yıllar yurt dışında kalan bir arkadaşım yaşadığı, ilginç bir olayı anlatmıştı. Hediyelik eşya satanlar aynı ürünleri aynı anda müşterinin tipine göre dört beş kat fazla fiyatla satıyormuş. Yabancı dilde konuşup bir ürüne müşteri olur. Pazarlık yapar. Satıcı kibar bir dille bu gavur da pazarlık yapmayı öğrenmiş diye Türkçe konuşur.
Farklı yerlerde yıllardır aynı anlayış sürdürülüyor. Bize dokunmayan yılan diye kendimizi avutabiliriz. Bu rezilliği fark edemediği için yabancı ülkelerden gelenler, yanılabilir. Şehir merkezinde dolaşırken 15 Euro ödeyip yaptıkları kahvaltıdan daha kaliteli olanların 10 Liradan müşteriye sunulduğunu fark etmeyecek kadar aptal olacaklarını sanmıyorum.
Gezi kapsamında bizlere rehberlik edenler vardı. Kendini yetiştirmiş, yeterli bilgiye sahip olanların yanı sıra bir yolunu bulmuş, yetersiz bilgiyle rehberlik yapanlar vardı. Yok denecek kadar az olan bilgilerini masal öğeleriyle süsleyip anlatırken tam zamanında en ucuz, en kaliteli hediyelik eşya satan dükkanların adresini vermekten çekinmiyordu. Üstelik bize çok değer verdiği için satıcıyla sıkı pazarlık yapıyordu.
Alış veriş yapanlar, aynı ürünlerin başka yerlerde daha uygun fiyatla satıldığını çok geçmeden anlıyordu. Bize bunları yapanlar başka ülkelerden gelenler neler yapıyor?
Ne diyelim; kılavuzu turist rehberi olanlar ucuz ve kaliteli ürün almaktan kendini kurtaramaz.