Aylardır üzerinde çalışılan ve birçok tartışmalara neden olan torba yasa nihayet meclisten geçti. Şimdi yayınlanmasını bekliyoruz, mevcut son haline erişememekle beraber, izlediklerimiz kadar ile torba yasada neler vardı biraz açıklayalım,

1.Sigorta prim ve vergi borçlarına ödemede taksit kolaylığının yanında, gecikme zamlarının silinmesi TEFE/TÜFE’ye göre gecikme zammı alınması ve cezaların ortadan kaldırılması.

2.Sigorta Primlerini zamanında ödeyen işverenler, 5 puanlık prim teşvikinden diğer teşviklerle bir arada yararlanabilecek.

3.2008'deki SGK yapılandırmasından yararlanıp, 12 taksitten en fazla dördünü veya 24 taksitten sekizini ödememiş olanlar bu torba yasa hükümlerinden yararlanabilecekler.

4.Borcunu taksitlendiren işverenler teşviklerden hemen yararlanabilecek. Yine taksitlendirme yapıp ilk taksitini ödeyen Bağ-Kur'lular da sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

5.Sosyal Güvenlik Kurumuna borcundan dolayı emekli olamayanlar ve emeklilik günleri dolanlar,  borcunu ödeyince emekliliğe hak kazanacak olan Bağ-Kur'lular, banka kredisi kullanıp, SGK'ya ödeme yapabilecekler. Böylece hemen aylığa ve sağlık sigortasına kavuşup, bağlanan aylıktan kredi borcunu ödeyebilecekler. En uygun kredi konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu ile bankalar arasında görüşmeler sonuçlanmak üzere.

6.Maliye ve SGK borçları kredi kartıyla da ödenebilecek.

7.Daha önceki aflardan yararlananlar, kalan borçları için bu yapılandırmadan yararlanabilecek.

8.Part-time çalışanlara, ayda 30 günden eksik kalan günleri borçlanma imkanı veriliyor. Dileyen işçi ise bu süreyi isteğe bağlı ödeyebilecek. Ödenen primler SSK kapsamında sayılacak.

9.Şirket ortakları kendilerine ait olmayan işyerlerinde aynı zamanda SSK'lı olarak da çalışabilecek. Bu durumda sigorta ilk sıraya geçecek sigortalılıkları devam ettiği sürece bağkur kapsamına alınmayacaklar. Bu uygulama yasa sonrası için geçerli olacak.

10.Stajyer avukatların sağlık primini Barolar Birliği ödeyecek.

11.Trafik kazası sonrası tedavi ve diğer masraflar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek. Bu uygulamaya yasadan önce kaza geçiren ancak sağlık kuruluşlarına borcu olanlar da alındı.

12.Sigorta Prim belgelerinin asılması zorunluluğu ortadan kalkıyor.

13.Vergi levhası asılması zorunluluğu ortadan kalkıyor.(Ancak bulundurmak şartı ile)

14.Kız çocuklarının yaş sınırı olmaksızın anne-baba üzerinden sağlık yardımı alma hakkı yeniden getirildi.

15.Yeşil kart sahipleri, çalışmaya başladıkları tarihte yeşil kart hakları dondurulacak, çalışmaları sona erdiğinde hiçbir işleme gerek kalmadan yeşil kart hakları devam edecektir.